Είναι ξεκάθαρη η θέση του ΣΕΠΠΠ απέναντι στην ΟΠΑΠ ΑΕ

Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 14:34

 
Στην Ελληνική Αγορά ο Σ.Ε.Π.Π.Π. έχει αποστείλει το ακόλουθο μήνυμα/πρόσκληση συνεργασίας:

«O Σ.Ε.Π.Π.Π. ξεκίνησε αρχικά για να καλύψει μια πολύπλοκη λογιστική ανάγκη των Πρακτόρων ΟΠΑΠ. Η διετής προετοιμασία για την είσοδο του στην αγορά, κρύβει πίσω της μια τεράστια προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας του. 
Η δημιουργία του Σ.Ε.Π.Π.Π. εγκρίθηκε -ως στόχος- την 12/12/2006, από τη Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ. Ιδρύθηκε την 31/5/2007 και το Καταστατικό του νομιμοποιήθηκε την 2/7/2007 από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Την 26/5/2008 η ΟΠΑΠ αναγνώρισε το δικαίωμα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στα καταστήματα των πρακτόρων της εταιρίας. Στις 15/9/2009 και 20/11/2009, με τις ΠΟΛ 1120 και ΠΟΛ 1142 αντίστοιχα, καθορίστηκε το ειδικό φορολογικό του καθεστώς. (Απαλλαγή από Βιβλία, Στοιχεία και ΦΠΑ).

Την 13/11/2007 υπογράφτηκε η πρώτη σύμβαση του με εταιρία υποστήριξης της μηχανοργάνωσης του και την 18/1/2008 η σύμβαση με τη Δ.Ε.Η.. Την 21/1/2010 έφτασε στον Σ.Ε.Π.Π.Π. η πρόταση συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Την 23/10/09 εκλέχτηκε το σημερινό Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Π.Π. και ξεκίνησε την εγγραφή των πρώτων μελών, πέραν των 18 ιδρυτικών. Την 10/11/2009 εντάσσεται στη δύναμη του Σ.Ε.Π.Π.Π. το 100στό μέλος του και την 23/11/2009 το 200στό. Πολύ γρήγορα καλύπτεται ο στόχος της εγγραφής 300 μελών μέσα στο 2009, ενώ για το 2010 το επιχειρησιακό σχέδιο του Συνεταιρισμού προβλέπει 1.000 μέλη, από τους 5.000 συνολικά πράκτορες ΟΠΑΠ, και ήδη ο αριθμός τους στις αρχές Φεβρουαρίου φθάνει τους 400. Η 18η Ιανουαρίου 2010 ήταν η ημέρα εμπορικής έναρξης του Σ.Ε.Π.Π.Π., με την ηλεκτρονική είσπραξη λογαριασμών καταναλωτών Δ.Ε.Η.. Επόμενοι στόχοι, του πρώτου σταδίου, οι λογαριασμοί εταιριών τηλεπικοινωνίας και ύδρευσης.

Ο Συνεταιρισμός των Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης, στην πλήρη ανάπτυξη του, θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα -παροχής υπηρεσιών, αυτόματων πωλήσεων, είσπραξης δικαιωμάτων, προβολής εμπορικών σημάτων και άλλων πολλών δραστηριοτήτων- ενώ σαν προμηθευτικός συνεταιρισμός θα εξασφαλίζει στα μέλη του τη μείωση του κόστους λειτουργίας και αγοράς αγαθών και προϊόντων. Στρατηγικός Στόχος του είναι η αύξηση του εισοδήματος των μελών του, η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας για το μέλλον τους, η διευκόλυνση της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και η ανάπτυξη του ίδιου του Συνεταιρισμού σε πόλο επιχειρηματικότητας και εμπορικής δραστηριότητας που δεν θα έχει προηγούμενο στα ελληνικά οικονομικά δεδομένα. 

Μεγάλο πλεονέκτημα του Σ.Ε.Π.Π.Π., έναντι όλων των ανταγωνιστών του, είναι πως διαθέτει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα πλήθος σημείων ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, υψηλότατης επισκεψιμότητας, με την ευρύτερη γεωγραφική διασπορά και με λειτουργία 357 ημερών ετησίως, πέραν του ωραρίου της υπόλοιπης αγοράς. 

Τα πρακτορεία του Σ.Ε.Π.Π.Π. ως πρακτορεία ΟΠΑΠ, θα αποτελέσουν μοντέλο λειτουργίας για τη διοργάνωση των τυχερών παιγνίων, προσφέροντας στο κοινό υψηλές υπηρεσίες σε σύγχρονο περιβάλλον, υπηρετώντας μόνο τη λαϊκή ψυχαγωγία χαμηλού κόστους, αποτρέποντας την εξάρτηση από τα τυχηρά παίγνια και εξασφαλίζοντας την πρόληψη της απάτης, την καταστολή του εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την προστασία των ανηλίκων, την προστασία του καταναλωτή, την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των παιγνίων και την κανονική, απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή τους, τον αυστηρό έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων διεξαγωγής της στοιχηματικής δραστηριότητας και της συμμετοχής του κοινού σε αυτή. Με το μεγάλο αυτό εγχείρημα του Σ.Ε.Π.Π.Π., η ΟΠΑΠ Α.Ε. ωφελείται από την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας του κοινού, στα καταστήματα διεξαγωγής των παιχνιδιών της. 

Η πρώτη πανηγυρική Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Π.Π.Π. που θα εγκρίνει τα σχέδια και τους στόχους του 2010, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 στο μέγαρο «Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Αιόλου και Σοφοκλέους – Αθήνα) με προσέλευση των μελών του Σ.Ε.Π.Π.Π. από όλη την Ελλάδα. Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ομόφωνα έκρινε ότι το σημαντικό αυτό εναρκτήριο γεγονός δίνει στον Σ.Ε.Π.Π.Π. την μοναδική δυνατότητα να συστηθεί στην ελληνική αγορά και μέρος της οργάνωσης της Συνέλευσης θα αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς. Προς τούτο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης (10:00 ως 11:00 πμ) η ΟΠΑΠ Α.Ε., και η διοίκηση της Ε.Τ.Ε., η Δ.Ε.Η., άλλες επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει πρόθεση συνεργασίας με τον Σ.Ε.Π.Π.Π., τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, μιας και οι αστικοί Συνεταιρισμοί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, προστατεύονται και εποπτεύονται από το κράτος.»

Η πρόσκληση αυτή δείχνει πεντακάθαρα τις θέσεις και τις προθέσεις του Σ.Ε.Π.Π.Π. σε σχέση με την ΟΠΑΠ, αλλά η ίδια η λειτουργία του Συνεταιρισμού φαίνεται πως έχει ενοχλήσει συγκεκριμένα στελέχη της ΟΠΑΠ, τα οποία εδώ και 2 χρόνια δεν σταμάτησαν να επιχειρηματολογούν πως τυχόν ενίσχυση των εισοδημάτων των πρακτόρων, θα αφαιρέσει από την ΟΠΑΠ τη δυνατότητα …«να τους έχει στο χέρι»!

Η σημερινή ανακοίνωση μας έχει ως αφορμή τη χθεσινή επανάληψη των συκοφαντιών περί πρόθεσης του Σ.Ε.Π.Π.Π. να ενεργήσει σε βάρος της ΟΠΑΠ. Και απαντούμε:

Σε βάρος της ΟΠΑΠ ενεργεί όποιος:

1)     Ερήμην του Δικτύου Πρακτόρων της ΟΠΑΠ αποφασίζει, σε περίεργες επιτροπές, την επέκταση του ωραρίου του ΚΙΝΟ, ξεφτιλίζοντας το παιχνίδι στα μάτια του κοινού, με τις καταστροφικές συνέπειες που σήμερα ζουν οι πράκτορες, αλλά δεν αγγίζουν τις αποδοχές αυτών των ίδιων των μελών της επιτροπής.

2)     Προτείνει, ως απαράβατη προϋπόθεση αναβάθμισης του Στοιχήματος ή έστω απλής εισήγησης του για όποια αναβάθμιση, την άνευ όρων αποδοχή από την Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. μείωσης της προμήθειας των πρακτόρων για το εν λόγω παιχνίδι.

3)     Συστηματικά, κατά εξακολούθηση και κατά συρροή, πιέζει με κάθε πρόσφορο μέσο τις εκάστοτε διοικήσεις της ΟΠΑΠ να διενεργήσουν ιντερνετικό στοίχημα (και μάλιστα με αποδόσεις …υψηλότερες των προσφερόμενων στο φυσικό δίκτυο!), αδιαφορώντας για την ανεπανόρθωτη ζημία που θα προκαλέσουν στη μονοπωλιακή θέση της ΟΠΑΠ.

4)    Συνηγορεί υπηρεσιακά στην επιβάρυνση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για εξαγορά εταιριών του εξωτερικού (Κύπρος) των οποίων η αξία υποτιμήθηκε αμέσως.

5)    Προκαλεί με την εριστική συμπεριφορά του, επιχειρώντας να δυναμιτίσει τις κοινές συνεδριάσεις ΟΠΑΠ –Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

Τέλος, επισημαίνουμε σε κάθε προβοκάτορα ότι:

1)    Σύμφωνα με το Καταστατικό του Σ.Ε.Π.Π.Π. (ʼρθρο 2: Σκοποί και Μέσα) ο Σ.Ε.Π.Π.Π. αναπτύσσει δραστηριότητες ΜΟΝΟ με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΠΑΠ Α.Ε.

2)    Στη σύμβαση με την εταιρία που έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση του Σ.Ε.Π.Π.Π. ρητά προβλέπεται ότι αυτή λύεται αν τις αντίστοιχες υπηρεσίες τις προσφέρει η ΟΠΑΠ στον Συνεταιρισμό.

3)    Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Π.Π. κατά τις διαπραγματεύσεις της σύμβασης ΟΠΑΠ και Πρακτόρων, εκπροσωπώντας τότε την Ομοσπονδία, εισηγήθηκε πως: «Για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο κατάστημα του Πράκτορα, που δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ, απαιτείται σχετική γραπτή έγκριση της ΟΠΑΠ.» 

4)    Η επιστολή της Ιδρυτικής Πράξης του Συνεταιρισμού σαφώς ορίζει ότι τα μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π. λειτουργούν πρωτίστως ως πράκτορες ΟΠΑΠ.

Αυτά προς στιγμή. Αλλά θα επανέλθουμε, αν συνεχιστούν οι προσκλήσεις σε βάρος μας. Σε κάθε πάντως περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν πως η συνεργασία ΟΠΑΠ και Σ.Ε.Π.Π.Π. δεν μπορεί να δυναμιτιστεί από τις προσωπικές επιθέσεις των καλοθελητών. 

Εμείς προστατεύουμε τα συμφέροντα της ΟΠΑΠ με τον καθημερινό αγώνα μας.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Π.Π.
ΚΙΜΩΝ ΚΛΩΝΑΡΗΣ