Διαβούλευση για τη σύμβαση λογαριασμών Δ.Ε.Η.

Παρασκευή, 29 Ιανουάριος 2010 12:16

 
Πέμπτη και Παρασκευή θα συνταχθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης -βάσει της διαβούλευσης- και θα αναρτηθεί για ψηφοφορία Σάββατο και Κυριακή.
Από τη Δευτέρα (1/2/10) θα είναι έτοιμη η σύμβαση, για τα μέλη που το επιθυμούν, να την τυπώσουν από την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.Π.Π., να την υπογράψουν σε 3 αντίτυπα –μονογράφοντας και όλες τις σελίδες της– και να τη στείλουν στη διεύθυνση της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. (Μάρνη 56 – 10437, Αθήνα). Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. θα ελέγχει τυχόν οφειλές του κάθε αιτούντος προς την Ομοσπονδία, από εξόφληση λογαριασμών με σφραγίδα Π.Ο.Ε.Π.Π.Π., και αντίστοιχα θα ελέγχει η ΔΕΗ το ιστορικό των μελών του Σ.Ε.Π.Π.Π., αν ποτέ δραστηριοποιήθηκαν στην είσπραξη λογαριασμών των καταναλωτών της, συμβεβλημένοι απευθείας με την εταιρία ηλεκτρισμού. Οι υπογραμμένες από το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού συμβάσεις, με όλο το συνοδευτικό έντυπο υλικό, θα επιστρέφονται ταχυδρομικώς στα μέλη (με χρέωση των παραληπτών, αφού ο Σ.Ε.Π.Π.Π. ακόμη δεν δικαιούται να πραγματοποιεί έξοδα, μιας και δεν έχει έσοδα). Με τον 9ψήφιο προσωπικό κωδικό που θα περιέχει η κάθε σύμβαση, τα μέλη θα ανοίγουν τον λογαριασμό τους στην Εθνική Τράπεζα, θα κατεβάζουν το λογισμικό ηλεκτρονικής εξόφλησης από το site του Σ.Ε.Π.Π.Π. και θα ξεκινούν, μόλις ο καθένας είναι έτοιμος, αφού πρώτα παραδώσει στη Δ.Ε.Η. καταγγελία της σύμβασης εξόφλησης λογαριασμών μέσω Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. (για όσους έχουν και σφραγίδα Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.). Τη μια μέρα θα εισπράττουν μέσω Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. και την επομένη μέσω Σ.Ε.Π.Π.Π..

Η επόμενη διαβούλευση θα αφορά την 1η διευρυμένη Γενική Συνέλευση των μελών του Σ.Ε.Π.Π.Π. η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010, μιας και τη Δευτέρα 8/2/2010 η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. συγκαλεί επίσης τη δική της ετήσια τακτική Γ.Σ.. Πολλά μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π., της περιφέρειας, είναι και μέλη της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας και η συνεργασία Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. και Σ.Ε.Π.Π.Π. κατάληξε σε συνεχόμενες ημερομηνίες και για να μην ταλαιπωρούνται τα μέλη τους αλλά και για να αποφεύγονται διπλά έξοδα μετάβασης και παραμονής. Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού παίρνει προσφορές από ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας και με e-mail θα κληθείτε να απαντήσετε αν επιθυμείτε κράτηση δωματίου, ώστε να επιτευχθούν οι χαμηλότερες τιμές.      

Η 3η Διαβούλευση θα αφορά τα θέματα που θα επιλέξουμε να συζητηθούν στη Συνέλευση μας. Γιατί στον Σ.Ε.Π.Π.Π. ακόμη κι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα αλλά και υποχρέωση των μελών μας και όσοι θέλουν να έρθουν μόνο για να παρακολουθήσουν, δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Στον Σ.Ε.Π.Π.Π. αποφασίζουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. 

Την 7η Μαρτίου τελειώνει και η δική μου αγαπημένη περιπέτεια με τον Σ.Ε.Π.Π.Π.. Και είναι πολύ σημαντικό πως το Δ.Σ. απέρριψε την πρόταση μου για διεξαγωγή ταυτόχρονα και εκλογών. Νοιώθουν πλέον απόλυτα έτοιμοι να συνεχίσουν μόνοι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσουν τον Συνεταιρισμό εκεί που του αξίζει κι έχει προοπτικές. Εγώ τους εμπιστεύομαι μέχρι τέλους. Ξένοι άνθρωποι, μεταξύ μας, ξεκινήσαμε στα πρώτα βήματα και γίναμε, πια, μια οικογένεια.

Η υποχρεωτική αποχώρηση μου, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας αντιμετώπισης της εκ των πραγμάτων αναγκαίας διαρκούς παραμονής μου στην Αθήνα, θα λάβει χώρα μετά την υλοποίηση του δύσκολου εγχειρήματος της εισόδου του Σ.Ε.Π.Π.Π. στην αγορά. Κι έτσι θα μπορώ να κοιτώ κατάματα όσους υποσχέθηκα πως τίποτε δεν θα με έκαμπτε πριν τα καταφέρω. Τις δικές μου υπηρεσίες θα τις προσφέρουν πια στον Συνεταιρισμό έμπειρα στελέχη της αγοράς, που θα προσλάβει η Γ.Σ.
 

 
Καλημέρα και καλή βδομάδα και από μένα. Αυτό που σκέφτομαι εγώ ότι είναι απαραίτητο για την διευκόλυνση μας σχετικά με τις πληρωμές του ΣΕΠΠΠ, είναι το e-banking. Το χρησιμοποιώ και για τις πληρωμές OPAP 2-3 χρόνια και έχω ησυχάσει. Της εμπορικής που χρησιμοποιώ είναι πολύ εύχρηστο, αλλά από ότι είδα από ένα demo χτες και της Εθνικής εύκολο πρέπει να είναι. Σε 2 λεπτά από το πρακτορείο και τελειώσαμε. Ούτε να φεύγουμε από το πρακτορείο, ούτε να περιμένουμε σε ουρές για να εξυπηρετηθούμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρυνόμαστε και τα 90 λεπτά ανά κατάθεση, αν αυτά αφορούν την συμπλήρωση από τον ταμία του ονόματος, ποσού και αιτιολογία κατάθεσης, μιας και θα τα περνάμε οι ίδιοι από το e-banking.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα για e-banking και μάλιστα χωρίς τα 90 λεπτά, όπως λέτε κι εσείς. Όχι σε αυτόν τον λογαριασμό που αναφέρει η ανακοίνωση, γιατί είναι κλειδωμένος, αλλά σε άλλον που θα δέχεται το e-banking.  Όμως πείτε μου. Στο γκισέ της Τράπεζας δεν θα πάτε για να καταθέσετε στον προσωπικό σας λογαριασμό και μετά να προχωρήσετε σε e-banking; Το ίδιο δεν είναι; Μήπως καλή λύση θα είναι και η κατάθεση από τα ΑΤΜ, που το παλεύουμε επίσης;

Και δεύτερο, πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να αντιγράψουν από την αναφορά του  e-banking (δεν το διαθέτει η τράπεζα, προς το παρόν, σε μηχανογραφική μορφή) από τις 14:30 ως τις 15:00 κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Κι αν γίνει λάθος κατά την αντιγραφή 1000 καταθέσεων, θα βάλετε μετά τις φωνές;
 


Kίμωνα Καλημέρα

μόλις διάβασα το νέο κείμενο που ανάρτησες για τον ΣΕΠΠΠ για την διαδικασία έναρξης. Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την νέα ελπίδα που μας δίνεις. Έχω αγοράσει καινούριο p/c που θα είναι αποκλειστικά για την λειτουργία του ΣΕΠΠΠ και περιμένω την ανάρτηση ενημέρωσης για εκτυπωτή και πιστολάκι barcode για να  μην κάνω κάτι λάθος στην αγορά.
Επίσης θέλω να σε ρωτήσω 3 πράγματα:

α) Μπορώ να αγοράσω και άλλη/ες μερίδες;
Αν ναι σε παρακαλώ να μου πεις τον τρόπο.

β) Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τυπώσω νέες κάρτες για το μαγαζί επιτρέπεται να έχει πάνω και το σήμα του ΣΕΠΠΠ ?

γ) Επιθυμώ να συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες εξοφλήσεως λογαριασμών του ΣΕΠΠΠ. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό ή παίζουν ρόλο κάποιοι παράγοντες;
Ρωτάω για τον λόγω ότι έρχονται πολλοί πελάτες και με ρωτάν για ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ λογαριασμούς για κινητά, ποιο πολλοί οι φοιτητές για τα κινητά.

Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου 
προσφέρομαι ως εθελοντής για να μπορέσω να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

α) Η διαδικασία αγοράς-πώλησης μερίδας δεν προβλέπεται από το καταστατικό και θα καθορισθεί  η διαδικασία με απόφαση της 1ης Γ.Σ., κατά την κρίση των μελών.

β) Φυσικά.

γ) Όλες αυτές τις προϋποθέσεις, για να πάρει κάποιος όλες τις δραστηριότητες του Σ.Ε.Π.Π.Π., πάλι ΕΣΕΙΣ θα τις ορίσετε στη Γ.Σ.
 

 
Αφού σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειές σας για την ίδρυση και ισχυροποίηση του συνεταιρισμού θέλω να σας ζητήσω να γίνεται πιο σαφής στον τρόπο διαχείρισης και καταβολής των χρηματικών ποσών στην ΕΤΕ. 
Οι περισσότερες απορίες μου γεννιούνται από το ότι ενώ υπάρχει αναλυτικός τρόπος ανοίγματος προσωπικού λογαριασμού όψεως (1) με εξουσιοδότηση προς τον ΣΕΠΠΠ να χρεώνει τον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρακάτω αναφέρεστε σε «λογαριασμό ΣΕΠΠΠ» (2). Οι (1) και (2) είναι ταυτόσημοι?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο (1) είναι ο προσωπικός σου λογαριασμός, με δικαίωμα υπερανάληψης.
Ο (2) είναι ο λογαριασμός του Σ.Ε.Π.Π.Π. που πρέπει να καταθέτεις το εκκαθαριστικό σου. Αν δεν καταθέσεις, τότε η ΕΤΕ με εντολή του Σ.Ε.Π.Π.Π. θα μπει στον προσωπικό σου λογαριασμό και θα τα εισπράξει από την υπερανάληψη, για να τα μεταφέρει πάλι στον (2).
 

 
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση αλλά συνεχίζω …

Η πρακτική που θέλετε να εφαρμόσετε είναι να γίνεται κατάθεση χρημάτων (σύμφωνα με το εκκαθαριστικό) στον λογαριασμό του ΣΕΠΠΠ  και αν υπάρχει διαφορά να καλύπτεται από τον λογαριασμό (υπερανάληψης) του πράκτορα.  
Το όριο συναλλαγών (πλαφόν) εξαρτάται από την δυνατότητα υπερανάληψης που θα ορίσει η ΕΤΕ.

α) Αν ο πράκτορας φροντίσει να υπάρχει στο προσωπικό του λογαριασμό το ποσό του εκκαθαριστικού (από καταθέσεις και όχι λόγο της δυνατότητας υπερανάληψης) είναι δυνατόν να μεταφέρεται το ποσό του εκκαθαριστικού στον λογαριασμό ΣΕΠΠΠ χωρίς επιβάρυνση (ποινή 10 ευρώ, τοκισμός);
β) Το πλαφόν μπορεί να αυξηθεί μόνο με κατάθεση στον λογαριασμό ΣΕΠΠΠ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για να καλυφθεί η οφειλή σου, πρέπει τα χρήματα να μπουν στον λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π..
Αν δεν τα καταθέσεις εσύ, τότε στις 14:31 ξεκινά η διαδικασία να τα εισπράξει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. από τον λογαριασμό σου, μέσω εντολής στην ΕΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι ήδη ο Σ.Ε.Π.Π.Π. επιβαρύνεται τόσο από την ΕΤΕ όσο και στο λογιστήριο. ?ρα τα 10 ευρώ ισχύουν σε κάθε περίπτωση. 
Αν τώρα η ΕΤΕ βρει υπόλοιπο στον λογαριασμό σου, φυσικά και δεν επιβαρύνεσαι με τόκους. Αλλά πως ο Σ.Ε.Π.Π.Π. θα μάθει αν τα χρήματα τα έβαλες εσύ και δεν σου τα δάνεισε η τράπεζα, μειώνοντας ισόποσα το όριο που σου εγγυήθηκε; Όποτε σου δίνει «δάνειο», δεν μπορεί να μας το ανακοινώνει, γιατί είναι προσωπικό δεδομένο. ?ρα, για να είμαστε σίγουροι, ο Σ.Ε.Π.Π.Π. πάντα θα υποθέτει πως μειώθηκε ισόποσα το υπόλοιπο σου, με τις γνωστές συνέπειες για το όριο συναλλαγών σου, και μόνο κάθε 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουλίου θα επανέρχεσαι στο αρχικό όριο.

Αν στον λογαριασμό σου έχεις κάποιο υπόλοιπο και βάλεις στον Σ.Ε.Π.Π.Π. τη διαφορά, τότε σε παρακαλώ να σηκώσεις το υπόλοιπο από τον λογαριασμό σου και να τα βάλεις κι αυτά στον Σ.Ε.Π.Π.Π. αφού θα είσαι που θα είσαι στο ταμείο της τράπεζας και θα πληρώσεις επομένως το 90 λεπτά, ακόμη κι αν καταθέσεις μόνο τη διαφορά.

Και πάμε στην περίπτωση που έχεις ΟΛΟ το ποσό στον λογαριασμό σου και δεν χρειάζεται να πας καθόλου στην τράπεζα. Τότε πράγματι χρειάζεται ο Σ.Ε.Π.Π.Π. να δημιουργήσει έναν πρόσθετο λογαριασμό του Συνεταιρισμού, που θα δέχεται και e-banking. Αυτό το έχουμε βάλει στην πρόταση προς την ΕΤΕ από τον Νοέμβριο. Και θα γίνει.

Τέλος, το πλαφόν πράγματι μπορεί να αυξηθεί μόνο με κατάθεση μετρητών και όχι π.χ. με εγγυητική. Γιατί την Τρίτη ή Παρασκευή που πρέπει να καταθέσει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. στη Δ.Ε.Η., αν δεν τα βάλεις, μέχρι να εξαργυρωθεί η εγγυητική, που θα βρούμε τα μετρητά να πληρώσουμε τη Δ.Ε.Η;
 

 
Διαβάζοντας την ανακοίνωση για τη διαδικασία έναρξης του ΣΕΠΠΠ και στο κεφάλαιο που αφορά το άνοιγμα του λογαριασμού όψεως και τα χαρακτηριστικά του, στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι θα παρέχεται δυνατότητα υπερανάληψης μέχρι 9000 €. Στη παράγραφο 2 όμως, αναγράφεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρέωσης από το δικαιούχο με οποιοδήποτε τρόπο. Τότε πώς θα γίνεται η υπερανάληψη? Θα γίνεται υπέρ του ΣΕΠΠΠ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τον προσωπικό σου λογαριασμό δεν έχεις δικαίωμα να παίρνεις χρήματα. Μόνο να καταθέτεις. Την υπερανάληψη την κάνει αυτόματα η Τράπεζα, αν κάποτε τύχει και δεν καταθέσεις στον λογαριασμό του ΣΕΠΠΠ, οπότε τα παίρνει η ΕΤΕ από την υπερανάληψη σου και τα μεταφέρει στο λογαριασμό του ΣΕΠΠΠ.
 

 
Στην αποστολή των εντύπων από τον ΣΕΠΠΠ προς τους συνεταίρους που θα εξοφλούν λογ/μούς ΔΕΗ, θα αποσταλεί επιγραφή η οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρει ότι το κόστος ανά συναλλαγή θα είναι 0,75 €. Αυτό θα μπορούσε να μην αναγράφεται, καθώς δεν αναγράφεται σε κανένα σημείο εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΗ ούτως ή άλλως. Οπουδήποτε και να πάμε να εξοφλήσουμε λογ/μούς ΔΕΗ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ίσως η αναγραφή του λειτουργήσει αποτρεπτικά στον πελάτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ήδη άκουσα αρκετούς να λένε ότι θα παίρνουν 1€. 
Αν πέσει στην αντίληψη του ΣΕΠΠΠ, τότε:

1.    Καταπίπτει ποινική ρήτρα μερικών χιλιάδων ευρώ.
2.    Καταγγέλλεται η σύμβαση του για τη Δ.Ε.Η.
3.    Διώκεται δικαστικά, με αποτέλεσμα να αφαιρείται, σε περίπτωση καταδίκης, και η άδεια ΟΠΑΠ.

Δυστυχώς το Δ.Σ. δεν δέχτηκε να τον παλουκώνουμε κιόλας. Αλλά το 0,75 θα είναι με μεγάλα γράμματα, για να το γνωρίζει το κοινό και να μπορεί να καταγγέλλει τους παραβάτες.
 

 
Συμφωνώ και επαυξάνω για τις επιπτώσεις σε περίπτωση υπερβολικής χρέωσης (συμπεριλαμβανομένου του παλουκώματος!!!)
Όμως συνεχίζω να πιστεύω ότι η αναγραφή της προμήθειάς μας για τις εξοφλήσεις λογαριασμών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Τα ΕΛΤΑ εδώ χρεώνουν 0,63 € και δεν αναγράφεται πουθενά. Τα παίρνουν και δε σου δίνουν ούτε απόδειξη για τα 0,63 €.... Θέλω να πω ότι δε χρειάζεται να αναγράφουμε  Η ΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 0,75 € ΑΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.....Δε χτυπάει καλά στον πελάτη...Ίσως αν το τυπώνουμε πάνω στην απόδειξη με την εξόφληση του λογαριασμού να είναι καλύτερα και διακριτικότερα.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το 0,63 το ακούω για πρώτη φορά. Εγώ ξέρω ή 0,75 ή δωρεάν για το κοινό σε ακριτικές περιοχές, όταν τα πληρώνει η ΔΕΗ στα Τ.Τ. (κάτι που οφείλει να κάνει και με τον Σ.Ε.Π.Π.Π.). Θα το ψάξω.

Η απόδειξη του Σ.Ε.Π.Π.Π. θα το γράφει ούτως ή άλλως. Τώρα για την ταμπέλα, αφού εξακολουθείς να διαφωνείς, δεν μένει τίποτε άλλο από να ερωτηθούν όλα τα μέλη. Κι αυτό θα γίνει.
 

 
Καλή σας μέρα...καλή εβδομάδα σε όλο το Δ.Σ. και όλους τους συναδέλφους. Πρόταση και προτροπή μου είναι πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας από την τράπεζα της περιοχής μας όλοι οι συνάδελφοι της ιδίας περιοχής να πάνε μαζί στον διευθυντή για συνεννόηση μαζί του για όλες τις ευκολίες που μπορούν να μας γίνουν απ το υποκατάστημα. Πιο καλά 10 πράκτορες μαζί, παρά ένας-ένας μόνος του. Κατά τα υπόλοιπα σίγουρα έχετε μεριμνήσει εσείς για μας και σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη...καλή δουλειά...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχουμε παραδώσει κατάλογο των μελών του ΣΕΠΠΠ στην ΕΤΕ ανά περιοχή. Το θέμα θα λυθεί κεντρικά. Αλλά πιέστε κι εσείς στις περιοχές σας.

Η ΕΤΕ δεσμεύτηκε π.χ. να δημιουργεί ταμεία πρώτης προτεραιότητας για τον Σ.Ε.Π.Π.Π. κάθε Τρίτη και Παρασκευή, τουλάχιστον στις πόλεις, σε κεντρικά καταστήματα που έχουν πάνω από 2 ταμεία.
 

 
καλημέρα Κίμωνα, είπες ότι για πιστολάκια barcode θα δώσεις μοντέλα και τιμές για να δούμε και να διαλέξουμε. Για εκτυπωτή θα πεις τίποτα ή παίρνουμε ότι θέλουμε?

Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρουμε για τον εξοπλισμό όπως ασυμβατότητες με το πρόγραμμα κτλ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο εξοπλισμός είναι αυτός που έχουμε ήδη στα πρακτορεία μας.
 


1) ποιοι είναι οι 20 ''εθελοντές'' και πως επιλέχτηκαν? (το εθελοντές είναι σε εισαγωγικά γιατί δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση που να αναζητά εθελοντές)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

«Εθελοντές» είναι π.χ. κάποιοι που ήδη εξοφλούν λογαριασμούς ΔΕΗ και δέχτηκαν να μεταβούν στο κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξουν όλοι μαζί λογαριασμό εκεί (δεν είναι βέβαια η περιοχή τους). Θα καταγράψουν τα προβλήματα, θα μας τα αποστείλουν κι εμείς θα τα επιλύσουμε κεντρικά με τη διοίκηση της Τράπεζας στην Αθήνα.

Μετά οι «εθελοντές» θα περιμένουν όλους τους άλλους, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί, αφού φυσικά κι αυτοί επιστρέψουν τα υποκαταστήματα της ΕΤΕ που λειτουργούν στη περιοχή του καθενός.    

2) Στην εθνική θα υπάρχει κάποια ενημέρωση για το ΣΕΠΠΠ και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

«Πιλοτικό» είναι το πρόγραμμα. Για ποια ενημέρωση μιλάς; Θα ταλαιπωρηθούν όλοι μαζί. Και «εθελοντές» και υπάλληλοι της ΕΤΕ.

3)''Ο δικαιούχος κάθε λογαριασμού θα καταθέτει έγγραφη συναίνεση στη Τράπεζα να γνωστοποιεί στο Συνεταιρισμό τα εγκριθέντα όρια υπερανάληψης ανά πράκτορα και στο τέλος κάθε εξαμήνου τα υφιστάμενα υπόλοιπα (στις 30 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου) του λογαριασμού του''.  

Αυτό θα γίνει όταν θα πάμε για να ανοίξουμε το λογαριασμό ή κάποια άλλη στιγμή που θα μας υποδείξει ο ΣΕΠΠΠ. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γίνει στην αρχή για να ξεμπερδεύουμε με αυτό και να μην υπάρχει ως εκκρεμότητα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα υποβάλλεται από την αρχή, μαζί με την αίτηση δημιουργίας του προσωπικού λογαριασμού καθενός.

4) Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη που θα βγαίνει το ''εκκαθαριστικό'' καλό θα είναι να βγαίνει αυτόματα την Τρίτη και την Παρασκευή το πρωί και να μην επιτρέπει συναλλαγές πριν τυπωθεί αυτό στα πρότυπα του ΟΠΑΠ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το «εκκαθαριστικό» θα είναι έτοιμο από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και Πέμπτης.  Όποτε θέλεις το βλέπεις. Λογικά Τρίτη και Παρασκευή πρωί. Φυσικά και ανά πάσα στιγμή θα βλέπεις στον υπολογιστή σου πόσους λογαριασμούς έχεις εξοφλήσει κάθε μέρα, κάθε περίοδο, πόσα εισέπραξες για τη ΔΕΗ, για σένα, πόσα οφείλεις στον Σ.Ε.Π.Π.Π. ποιο είναι το πιστωτικό σου υπόλοιπο εκείνη την ώρα και όλα τα σχετικά. 

Την οφειλή σου πρέπει να την καταβάλεις μέχρι την 14:30 της Τρίτης και Παρασκευής αντίστοιχα. Το σύστημα σου δεν θα κλείνει όπως του ΟΠΑΠ, αλλά θα παραμένει μειωμένο το όριο σου κατά το ποσό της οφειλής σου, μέχρι να τα καταθέσεις, οπότε και θα ξανανοίγει αυτόματα.

5) ''η και Παρασκευή τα μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π., προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους στον Συνεταιρισμό, θα προσέρχονται στα Καταστήματα της Εθνικής οποτεδήποτε επιθυμούν έως το τέλος του ωραρίου εργασίας της Τράπεζας, και θα καταθέτουν τα οφειλόμενα ποσά στον λογαριασμό του Συνεταιρισμού, μέσω ειδικής συναλλαγής 4300 (κωδ. 1120) του Συστήματος Εξυπηρέτησης Τρίτων, αποκλειστικά προς το παρόν στα ταμεία της Τράπεζας (σχετικά, σημειώνεται ότι η Εθνική εξετάζει τη δυνατότητα, πέραν της ταμιακής συναλλαγής, χρήσης επιπρόσθετα και του Δικτύου των ΑΤΜ, καθώς και του internet banking για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών).''  

Είναι λίγο ασαφές το «ειδική συναλλαγή 4300». 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το «ειδική συναλλαγή 4300» σημαίνει κατάθεση στο ταμείο της τράπεζας με υποχρέωση του Ταμεία να γράφει συγκεκριμένα στοιχεία στη κατάθεση, όπως τον 9ψήφιο κωδικό κλπ.. 

Με απλά λόγια στην ουσία κάθε τρίτη και παρασκευή πρωι θα πηγαίνουμε στην εθνικη και θα καταθετουμε το ποσο που λεει το εκκαθαριστικό στο λογαριασμο μας. Για ποιο λογο δεν θα μπορω μεσω ιντερνετ να μεταφερω το ποσο που πρεπει απο τον αποταμιευτικο μου λογαριασμο στο λογαριασμο του σεπππ ?  με τον οπαπ γινεται και το εχω κανει . Βασικά δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το προβλημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχει ήδη απαντηθεί στη διαβούλευση, λίγο πριν.

6) Σε καθε συναλλαγη θα χρειαζεται ο 9ψηφιος κωδικος? πως? θα τον δινουμε στο ταμειο της τραπεζας?  αν τον λεμε στον ταμια τοτε παυει να ειναι μυστικος. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο ταμίας δεσμεύεται από την «εμπιστευτικότητα».

7) Καλο θα ηταν στο φακελλο που θα μας επιστρεφεται με τη συμβαση υπογεγραμμενη απο το σεπππ και τα υπολοιπα χαρτια να υπαρχει και ενας αναλυτικος οδηγος της διαδικασιας που θα πρεπει να ακολουθηθει απο την εθνικη τραπεζα για το ανοιγμα του λογαριασμου γιατι δεν ειναι ολοι οι υπαλληλοι της τραπεζας σαινια και σιγουρα και το δσ θα γλιτωσει πολλα τηλεφωνα και διευκρινισεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα πάει αναλυτική εγκύκλιος σε όλα τα υποκαταστήματα. Θα υπάρχουν και οδηγίες στο site του Σ.Ε.Π.Π.Π. για μας.

8) Η διαδικασια πληρωμης των εκκαθαριστικων μπορει να ειναι απλη αλλα περιγραφεται πολυπλοκα στο κειμενο. Μήπως θα επρεπε να βγει ενα συμπληρωματικο κειμενο που θα λεει με απλα λογια τι κανουμε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αφού το κατάλαβες εσύ, σημαίνει πως μπορούν να το καταλάβουν και όλοι οι άλλοι. Θα πηγαίνουν Τρίτη και Παρασκευή να καταθέτουν την οφειλή τους στον λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. Τόσο απλό.

Αυτά ειναι τα σχολια μου
Καλο κουραγιο για τη συνεχεια
(Θα ηθελα να ειμαι στους εθελοντες παντως)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Πολύ καλά. Πήγαινε στη Θεσσαλονίκη (θα σου πω το κατάστημα) και στήσου στην ουρά. Για μας είναι καλύτερο να είναι περισσότερες οι παρατηρήσεις.
 

 
Γιατί να υπάρχει η χρέωση των 0,90 € σε κάθε μας κατάθεση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για τις ειδικές υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΤΕ στη διασφάλιση της συναλλαγής. Όταν περάσουμε όλοι στις καταθέσεις μέσω ίντερνετ, θα απαλλαγούμε κι από αυτό.
 


Οι δικές μου θέσεις σχετικά με την ΔΕΗ:

1) Να έχει ο δικαιούχος το δικαίωμα ανάληψης από τον λογ/μο του για την περίπτωση οποιουδήποτε λάθους. και η EΘΝΟCASH να κάνει και αναλήψεις.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όμως έτσι θα μπορεί να εγγυάται η ΕΤΕ όριο συναλλαγών, να πηγαίνει μετά ο πράκτορας να «σηκώνει» το όριο υπερανάληψης με ανάληψη μετρητών ή πληρωμή άλλης οφειλής του και όταν έρθει η ώρα (Τρίτη ή Παρασκευή) να εισπράξει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. να μην βρίσκει τίποτε η ΕΤΕ!

2) Τα 3000 ευρώ ως ελάχιστο όριο είναι πολύ μικρό γιατί οι λογ/μοί της ΔΕΗ είναι κυρίως άνω των 100 ευρώ και οι περισσότεροι λογ/μοί πέφτουν όλοι μαζί από μια περιοχή (λόγω μαζικής αποστολής της ΔΕΗ ανά περιοχή). Πιστεύω θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να καλύπτεται ακόμη και σε μία μέρα το πλαφόν και θα πρέπει να πηγαίνει ο πράκτορας στην Τράπεζα ή να μην εξυπηρετεί αν είναι Σαβατ/κο. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία του πράκτορα ή μη εξυπηρέτηση του κοινού. Το πλαφόν πρέπει να επανεξεταστεί ή  κάποιος τρόπος να μην κλείνει το πλαφόν το σαβ/κο γιατί έτσι χάνουμε και ένα από τα πλεονεκτήματα μας (την 7ημερη εξυπηρέτηση).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα 3.000 είναι το ελάχιστο που πρέπει να εγγυηθεί η ΕΤΕ ή ο πράκτορας να καταθέσει προκαταβολικά στον ΣΕΠΠΠ για να ανοίξει το σύστημα. Από εκεί και πάνω η ΕΤΕ εγγυάται μέχρι 9.000 ή και ακόμη περισσότερα με ειδικό αίτημα του Συνεταιριστή προς την ΕΤΕ ή ο καθένας βάζει στον λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. όσα περισσότερα υπολογίζει θα του χρειαστούν. Αλλά θεωρούμε αρκετά τα 3.000 ως ελάχιστο, ακριβώς για τις περιοχές σαν τη δική σας που οι λογαριασμοί έρχονται περιοδικά ανά 2 μήνες. Αν λοιπόν η ΕΤΕ δεν εγγυηθεί μόνιμα σε κάποιον συνεταιριστεί ένα επαρκές ανώτατο ποσό (του εγγυηθεί δηλαδή από 0 ως 3.000 ευρώ) κι αυτός πρέπει να καταβάλει κάθε φορά προκαταβολικά τα χρήματα, γιατί να κρατά κλειστά πάνω από 3.000 ευρώ όταν δεν υπάρχουν λογαριασμοί στην περιοχή του;

Τα Σ/Κ θα μπορείς να καταθέτεις στον Σ.Ε.Π.Π.Π. μέσω e-banking, όταν θα είναι έτοιμο, ή να προβλέψεις extra κατάθεση από την Παρασκευή.  

3) Η προμήθεια του πράκτορα(60 λεπτά) αν υπάρχει τρόπος να μην καταβάλλεται στον ΣΕΠΠΠ και να αποδίδονται μόνο τα 15 λεπτά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τον νόμο, αποδίδονται το πρώτο 15μερο κάθε μήνα, για τις αμοιβές του προηγούμενου μήνα ταυτόχρονα με την αποστολή νόμιμης απόδειξης. Με λογιστική παρέμβαση θα μπορεί ίσως να τα κρατά ο πράκτορας καθημερινά, αλλά αυτό σημαίνει πως θα παραλαμβάνει και καθημερινά τη νόμιμη βεβαίωση εκκαθάρισης, με courier που θα του χρεώνεται. Τον συμφέρει;
 
4) Να κρατάει αντίγραφο λογ/μων ο πράκτορας για ενα εύλογο χρονικό διάστημα για την περίπτωση λάθους και την καλύτερη εξήγηση του πελάτη ή και πιθανά λάθη του συστήματος(εάν υπάρχουν).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο πράκτορας δεν κρατά τίποτε, εκτός από μηχανογραφημένο αντίτυπο της κάθε συναλλαγής, για τον έλεγχο που αναφέρεις. Εκεί υπάρχουν και όλα τα στοιχεία του λογαριασμού. Ο πελάτης μόλις πάρει την «απόδειξη» του, σημαίνει ότι η ΔΕΗ έσβησε αυτόματα τον λογαριασμό από τις εκκρεμότητες της.  

5)Να παραχωρείτε συγκεκριμένος χώρος στον πράκτορα όπισθεν των αποδείξεων για τοπικές διαφημίσεις. Εναλλακτικά σε όλους τους κατά τόπους πράκτορες για κοινές τοπικές διαφημίσεις. Ο ΣΕΠΠΠ να κόβει την παροχή υπηρεσιών χωρίς επιβάρυνση του πράκτορα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το θέμα των διαφημίσεων θέλει πολύ προσοχή. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Βασικά κάθε διαφήμιση χρειάζεται την έγκριση της ΟΠΑΠ (απαγορεύεται η προβολή άλλων εταιριών χωρίς την έγκριση της ΟΠΑΠ). Και τι εννοείς «Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. να κόβει την παροχή υπηρεσιών χωρίς επιβάρυνση του πράκτορα»; Τον ΦΠΑ ποιος θα τον πληρώνει; (γιατί οι διαφημίσεις δεν είναι πληρωμή λογαριασμών μέσω Σ.Ε.Π.Π.Π., που απαλλάσσονται του ΦΠΑ).

Όλα θα λυθούν βήμα-βήμα.
 

 
Θα ήθελα να ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα της ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ εισπράξεως λογαριασμών (προς το παρόν της ΔΕΗ) από τα μέλη του ΣΕΠΠΠ και ΜΟΝΟ.

Θα ήθελα δηλαδή να γνωρίζω από ΤΩΡΑ, πότε (καταληκτικό χρονικό όριο) θα "καταγγελθεί" από την ΔΕΗ κάθε OFF-LINE σύμβαση με τον οποιονδήποτε, καθώς επίσης και ποιός εννοείται ως "οποιοσδήποτε".  "Οποιονδήποτε" εννοούμε τους πράκτορες της ΟΠΑΠ Α.Ε. που δεν θα είναι μέλη του ΣΕΠΠΠ και έχουν απλή σφραγίδα καθώς και άλλους (όπως π.χ. φαρμακεία, ψιλικατζίδικα) που λειτουργούν με τον "παλαιό" τρόπο;

Συνοψίζω:
Θα ήθελα να ξεκαθαριστεί από τώρα,

1. Καταληκτικό χρονικό όριο (από την ΔΕΗ) εισπράξεως λογαριασμών για τα (OFF-LINE) ΜΗ ΜΕΛΗ του ΣΕΠΠΠ και

2. Ποιός άλλος (επάγγελμα) εκτός των (OFF-LINE) πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα πάψει να λειτουργεί με τον παλαιό (OFF-LINE) τρόπο εισπράξεως.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η σαφής πρόθεση τόσο της Δ.Ε.Η. αλλά όσο και του Ο.Τ.Ε. να αφαιρέσουν την εξουσιοδότηση από τα κάθε είδους off line σημεία είσπραξης λογαριασμών των πελατών τους μας γνωστοποιήθηκε πριν ακόμη πληροφορηθούν την ίδρυση του Σ.Ε.Π.Π.Π.. Δεν είναι δηλαδή ο Συνεταιρισμός η αιτία αυτής εξέλιξης, αλλά πρώτον η αδυναμία on line ελέγχου της φερεγγυότητας αυτών των εισπρακτόρων και δεύτερον η επιβάρυνση των εταιριών με ανθρώπινο δυναμικό για τη διαδικασία καταγραφής των εισπραχθέντων λογαριασμών από τα off line σημεία στα μηχανογραφημένα τους αρχεία.

Καταληκτική ημερομηνία αυτού του είδους εισπρακτόρων με τις εταιρίες ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών δεν υπάρχει. Πρέπει πρώτα να σιγουρευτούν ότι το δίκτυο του Σ.Ε.Π.Π.Π. είναι ικανό να αντικαταστήσει επαρκώς τα off line δίκτυα και μετά θα διακόψουν. Εμείς κρίνουμε ότι πάρα πολύ γρήγορα αυτό θα το έχουμε αντικειμενικά επιτύχει (μετράμε ήδη πάνω από 350 μέλη). Εσείς σε τι συμπέρασμα οδηγείστε; 

Off line δίκτυα θεωρούνται όλα όσα δεν είναι on line μηχανογραφημένα. 
 


Αφού ευχηθώ  καλή αρχή στην νέα προσπάθεια παραθέτοντας την άποψη μου θα έλεγα κατ΄ αρχάς  ότι όσα πρακτορεία έχουν ήδη συμβάσεις με τα ταμεία αυτοδίκαια να μπορούν να συνεχίσουν με το νέο σχήμα, χωρίς περιορισμούς  μιας και έχουν την πελατεία τους και έχουν επενδύσει σε υποδομές και προσωπικό (εφόσον το επιθυμούν φυσικά). Σε ότι αφορά νέες συνδέσεις θεωρώ ότι είναι δύσκολο – όχι αδύνατο- να μπουν περιορισμοί και να πεις εσύ πάρε αυτή ή εκείνη τη σύνδεση  μιας και πρόκειται περί συνεταιρισμού και προφανώς όλοι οι συνεταίροι  έχουν ίσα δικαιώματα. Η αγορά άλλωστε θα δημιουργήσει τις δικές της ισορροπίες και όσοι εκ των συναδέλφων δεν θα έχουν σημαντικό όφελος θα τα παρατήσουν. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η πρόταση σας να εντάξει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. το σύνολο των σημερινών off line πρακτορείων στη δραστηριότητα είσπραξης των λογαριασμών Δ.Ε.Η. σαφώς και δεν είναι μέσα στις προθέσεις της σημερινής διοίκησης του Συνεταιρισμού. Πρώτον γιατί εμείς δεν είμαστε υπέρ του κοινού αλληλέγγυου κεφαλαίου (να καλύπτει δηλαδή ο ένας τον άλλον) και δεύτερον γιατί δεν αποτελεί σύγχρονο επιχειρηματικό σχεδιασμό η εξυπηρέτηση του κοινού με υπερσυγκέντρωση ταμείων σε ένα σημείο του γεωγραφικού χάρτη των αστικών κέντρων. Αυτό ούτε το κοινό εξυπηρετεί ούτε την βιωσιμότητα των εισπρακτόρων εξασφαλίζει. Έτσι στη 1η Γ.Σ. θα προταθούν όροι και προϋποθέσεις, που φυσικά θα ισχύσουν για τους υπόλοιπους από δω και πέρα, μιας και τα μέλη της πρώτης Γ.Σ. αυτοδίκαια δικαιούνται τη δραστηριότητα, εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί καμιά αποτρεπτική προϋπόθεση. Εν τέλει, εσείς θα αποφασίσετε και το θέμα δεν αφορά τη διαβούλευση για τη σύμβαση, αφού τέτοιος όρος δεν περιέχεται σε αυτή.     

Δυστυχώς η ραγδαία εξάπλωση του δια δικτύου μέσο - μακροπρόθεσμα θα περιορίσει το συγκεκριμένο αντικείμενο της εξόφλησης των λογαριασμών. Ήδη μεγάλο ποσοστό των λογαριασμών εξοφλείται με εναλλακτικούς τρόπους όπως μέσω πάγιων εντολών και e- banking. Πιστεύω ότι ο συνεταιρισμός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως ψηφοφορίας - δημοσκόπησης marketing κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν ο Σ.Ε.Π.Π.Π. εξυπηρετεί έστω το 20 – 25% των λογαριασμών μόνο της Δ.Ε.Η., στα ταμεία του θα εισρέουν 1 δις ευρώ ετησίως. Υπολογίστε και τις άλλες εταιρίες και αναλογιστείτε τα ποσά. Αφήστε το υπόλοιπο 75% να εξυπηρετείτε από το …ίντερνετ! Φυσικά όμως η είσπραξη λογαριασμών, γενικά, σε λίγα χρόνια δεν θα αποτελεί παρά μόνο το 5 -10% των δραστηριοτήτων του Σ.Ε.Π.Π.Π. Συμφωνούμε ότι μπροστά μας ανοίγεται «παιδίον δόξης λαμπρόν».    

Σε ότι αφορά τεχνικά θέματα θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης μιας συναλλαγής που μπορεί να είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους όπως διότι ο πελάτης δεν έχει χρήματα μαζί του ή ο λογαριασμός εξοφλήθηκε εκ παραδρομής δυο φορές ή ότι  άλλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Επενδύσαμε αρκετά για να εξασφαλίσουμε ακριβώς ο αντίθετο. Να μην είναι δυνατή η ακύρωση σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Αν μεν ο λογαριασμός έχει πρόβλημα (π.χ. έχει ήδη πληρωθεί όπως αναφέρετε στο παράδειγμα σας) τότε ήδη από το σκανάρισμα με το πιστολάκι θα βγαίνει το μήνυμα στον υπολογιστή ότι ο λογαριασμός δεν μπορεί να εισπραχτεί. Όσο για την περίπτωση να μην σας πληρώνει ο πελάτης, αυτό θα πρέπει να το έχετε ήδη ολοκληρώσει πριν την έκδοση της απόδειξης. Αν τώρα επιτρέπονταν οι εξαργυρώσεις, ποιος θα εγγυόταν στον πελάτη ότι παρόλο που είχε απόδειξη στα χέρια του, το ρεύμα του δεν θα …κοβόταν, αν η συναλλαγή ακυρωνόταν εκ των υστέρων εν ... αγνοία του; Όχι δεν γίνεται να αποδεχτούμε αυτή την πρόταση.  

Επίσης εάν είναι δυνατή η λειτουργία δυο υπολογιστών ταυτοχρόνως στο ίδιο χώρο 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πολλοί μας το ζήτησαν αυτό και ερευνούμε πως μπορεί να εξασφαλιστεί ο Σ.Ε.Π.Π.Π. από την περίπτωση να «φορτώσει» κάποιος τον υπολογιστή και να τον μεταφέρει σε σημείο εκτός του πρακτορείου, που είναι μέλος του Συνεταιρισμού. Αν δεν το εξασφαλίσουμε αυτό δεν είναι δυνατό παρέχουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Εάν είναι δυνατή η χρήση θερμικού εκτυπωτή παρόμοιο με αυτόν του ΟΠΑΠ διότι το μισό Α4 (=Α5) δεν είναι πρακτικό για πολλές συναλλαγές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχει αποσταλεί το ερώτημα σας στο μηχανογραφικό και θα απαντηθείτε. 

Τέλος εάν είναι δυνατόν η εξόφληση δυο ή και περισσότερων λογαριασμών με μια απόδειξη διότι πολλοί πελάτες εξοφλούν ταυτοχρόνως δυο ή και περισσότερους λογαριασμούς.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ούτε η Δ.Ε.Η. μου βγάζει ενιαίο λογαριασμό παρ’ όλο που είμαι ιδιοκτήτης σε 13 μετρητές. Ο νόμος λέει λογαριασμός και απόδειξη. ?λλωστε το χαρτί που γλυτώνουμε είναι ελάχιστο. Αν όμως τώρα εννοείς να υπάρχει η δυνατότητα αθροιστικού συνόλου ανά πελάτη, φυσικά και υπάρχει. 

Ζητώ συγνώμη αν μακρηγόρησα αλλά η αλλαγή του τρόπου  εξόφλησης των λογαριασμών μετά από διάστημα  παραπάνω από τρεις δεκαετίες που είναι επιβεβλημένη από την εξέλιξη των πραγμάτων όπως και κάθε αρχή είναι πάντα δύσκολη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.  Ευχαριστώ. Με εκτίμηση



Δυνατότητα κατάθεσης από τα ΑΤΜ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η εισήγηση για τη διαβούλευση λέει: «Σχετικά, σημειώνεται ότι η Εθνική εξετάζει τη δυνατότητα, πέραν της ταμιακής συναλλαγής,  χρήσης επιπρόσθετα και του Δικτύου των ΑΤΜ, καθώς και του internet banking για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών». ?ρα;
 

 
Μετά από λεπτομερή ανάγνωση της τελικής ανακοίνωσης έναρξης του συνεταιρισμού μας, βρίσκω τις θέσεις και τις κινήσεις που έγιναν και γίνονται απόλυτα σύμφωνες με τη δική μου φιλοσοφία. Έλεγαν οι παλιοί μας ''το γοργόν και χάριν έχει'' αλλά σοφότερο αυτού είναι το ''όποιος βιάζετε σκοντάφτει''. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς σας και είμαι στη διάθεσή σας όποτε κρίνετε ότι είναι η ώρα να ενεργοποιηθώ.
Όσων αφορά τον τρόπο εξόφλησης, νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό μας σχεδιασμό και μεθοδολογία, οπότε και σε αυτό συμφωνώ απολύτως.
Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι φτάσαμε στο τελευταίο στάδιο και ανυπομονώ να ορθώσουμε το γίγαντα που έχουμε γεννήσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

……………
 


Γίνεται να εκτυπώνουμε με εκτυπωτή σαν αυτούς που έχουμε στις coronis (POS);  Η εκτύπωση με κανονικό εκτυπωτή είναι χρονοβόρα και το χαρτί Α5 είναι δυσεύρετο (εκτός αν κόβουμε οι ίδιοι το A4 στα δυο). Επίσης το πρόγραμμα που θα έχουμε θα μπορεί να αθροίζει τους λογαριασμούς (αν έχει ένας πελάτης πολλούς) και να εκτυπώνει σύνολο σε μια απόδειξη?
Στην σελίδα του ΣΕΠΠΠ πρέπει να γίνουμε μέλη; αν ναι πως γίνεται , δεν έχει επιλογή εγγραφής μέλους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα πρώτα έχουν απαντηθεί. Τώρα για το «μέλος του ΣΕΠΠΠ». Θα σου έρθει κωδικός γι’ αυτό. Αλλά προς το παρόν δεν σου χρειάζεται, να είσαι «μέλος του ΣΕΠΠΠ». Δεν γίνονται διάλογοι εκεί. Αν έχεις ερωτήσεις όπως τώρα, στέλνεις κανονικά e-mail και σου απαντάμε. Αργότερα θα έχει νόημα, όταν θα γίνονται συχνές ψηφοφορίες.
 

 
Αγαπητοί Συνεταιριστές,
Ο λογαριασμός όψεως στην ΕΤΕ είναι κάτι παρόμοιο με τον ήδη υπάρχοντα σε διαφορετικές τράπεζες για την εξουσιοδότηση και συνεπώς εξόφληση στον ΟΠΑΠ. Επίσης κάτι παρόμοιο με το πλαφόν ανά λογιστική περίοδο και ανά πράκτορα είναι και το όριο συναλλαγής για τους λογαριασμούς σύμφωνα με την πιστοληπτική ικανότητα του καθενός.
Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει χρέωση στον λογαριασμό όψεως π.χ. στην Εμπορική και είναι λογικό. Ο λογαριασμός είναι προσωπικός και ανήκει στον Συνεταιριστή όπως και ο αντίστοιχος π.χ. της Εμπορικής στον Πράκτορα, ο οποίος και εξουσιοδοτεί τον ΣΕΠΠΠ και τον ΟΠΑΠ αντίστοιχα και γι' αυτό το λόγο η τράπεζα δεν κρατάει προμήθεια. Κοινώς ΔΕΝ έχει το δικαίωμα παρακράτησης προμήθειας ΟΥΤΕ σε καταθέσεις σε λογαριασμό τρίτων (έχει κριθεί παράνομο με δικαστικές αποφάσεις), πόσο μάλλον σε καταθέσεις του ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Εκτός και αν η συμφωνία είναι τέτοια ώστε να δεχθεί η ΕΤΕ το συγκεκριμένο εγχείρημα του ΣΕΠΠΠ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Φυσικά υπάρχει χρέωση από την Εμπορική στους πράκτορες αλλά εσύ δεν το μαθαίνεις. Τα πληρώνει η ΟΠΑΠ. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με μας. Θα τα πληρώνει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. και μετά, σαν συνεταιριστές, θα τα πληρώνουμε στον …Σ.Ε.Π.Π.Π.! Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, με το να τα πληρώνουμε απ’ ευθείας στη Τράπεζα;

Μία απλή λύση είναι με το γνωστό σύστημα του ΟΠΑΠ, σε περίπτωση δηλαδή που δεν πληρωθεί το εκκαθαριστικό εμπρόθεσμα, να γίνεται φραγή των περαιτέρω συναλλαγών του Συνεταιριστή και βέβαια να τοκίζεται από την ΕΤΕ έως ότου εξοφλήσει (από την στιγμή που η ΕΤΕ εγγυάται για εκείνον και έχει πληρώσει για εκείνον είναι απολύτως λογικό). 

Με την χρέωση των 0,90 ευρώ υπάρχει ένα πάγιο κέρδος για την ΕΤΕ 0,90 ευρώ ανά Συνεταιριστή, δύο φορές την εβδομάδα, δηλαδή 7,2 ευρώ ανά μήνα ή 86,4 ευρώ τον χρόνο. Συμπερασματικά λοιπόν εάν πάρουμε ως δεδομένο τον αριθμό-στόχο του ΣΕΠΠΠ για χίλιους Συνεταιριστές, συζητάμε για ένα ποσό της τάξης των 86,400 ευρώ τον χρόνο, χωρίς διευκόλυνση όσο αφορά την γρήγορη εξυπηρέτηση μας σε κάποιο ειδικό ταμείο που είναι και το ζητούμενο. Πιστεύω ότι κανείς εκ των Συνεταιριστών δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει αυτά τα 0,90 ευρώ ανά συναλλαγή "αγοράζοντας" ουσιαστικά μία καλύτερη θέση στην σειρά και μία καλύτερη εξυπηρέτηση δεδομένου ότι πρόκειται για δύο φορές την εβδομάδα (άλλωστε αυτό είναι και το κύριο πλεονέκτημα της ιδέας του ΣΕΠΠΠ αφού ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,75 ανά συναλλαγή για πιο γρήγορη και καλύτερη εξυπηρέτηση του).

Όσο αφορά εκείνους που δεν θα πληρώνουν στην ώρα τους ας υποστούν τους τόκους και ότι άλλο χρειαστεί (από την στιγμή που ο λογαριασμός του πελάτη καταχωρηθεί στο σύστημα σημαίνει ότι έχει εισπραχθεί το ποσό) και πιστεύω πώς ο ΣΕΠΠΠ δεν τους έχει ανάγκη ειδικά αν η καθυστέρηση πληρωμής γίνεται συστηματικά.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όλα αυτά θα τα προσφέρει μια μεγάλη τράπεζα χωρίς να προσδοκά κέρδος έστω 86,400 ευρώ τον χρόνο, όπως υπολογίζετε εσείς; Υπολογίστε τότε κι αυτό: η Δ.Ε.Η. θέλει εγγύηση των συναλλαγών ύψους ανάλογο των εισπράξεων. Κατά τον υπολογισμό και τους στόχους μας, 10 εκατ. ευρώ ανά λογιστική περίοδο. Κόστους εξόδων 300.000 τον χρόνο και τόκων (με επιτόκιο έστω 5%) άλλα 500.000 ευρώ, σύνολο 800 ευρώ ετησίως ανά συνεταιριστή. Η δική μας προσπάθεια είναι να μείνει ικανοποιημένη η Δ.Ε.Η. από τη διαδικασία και να μην επιμείνει σε περαιτέρω εγγυήσεις. Αντί λοιπόν για κόστος εγγυητικών 800 ευρώ ανά συνεταιριστή, 86,4 ευρώ στην Τράπεζα και με την προοπτική της ιντερνετικής κατάθεσης, που μας απαλλάσσει και από τα 90 λεπτά. Δεν μας συμφέρει;

Περιμένουμε τις νέες θέσεις σας, μετά τις διευκρινήσεις μας.
 

 
Όλα οκ !!! καλή συνέχεια !!! και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

……………
 

 
Σχετικά   με τις ημέρες κατάθεσης αν γίνεται να είναι ίδιες με τις ημέρες του ΟΠΑΠ για να μην χάνουμε χρόνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση του Δ.Σ. αλλά πιεστήκαμε από πολλούς πως η ταυτόχρονη κατάθεση δημιουργεί επικίνδυνα προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και αδυναμία ανταπόκρισης.
 

 
Καλησπέρα
Υποθέτω ότι τον τρόπο συναλλαγής τον έχετε σκεφτεί.
Τα επί μέρους θέματα νομίζω ότι παίρνουν κάποιες βελτιώσεις.
Εξηγούμαι.
Από τη στιγμή που οι συνεταιριστές έχουν ήδη εγγυημένη φερεγγυότητα θα μπορούσαν να έχουν 2 φορές την εβδομάδα να καταθέσουν όλα τα ποσά που έχουν εισπράξει έστω και αν είναι παραπάνω από 9000.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αυτή την εγγυημένη φερεγγυότητα που επικαλείσαι, η Δ.Ε.Η. τη γνωρίζει σαν χρέος περίπου 1 εκατ. ευρώ από τους πράκτορες ΟΠΑΠ μέσω ΠΟΕΠΠΠ. Για ποια φερεγγυότητα μιλάς; Η πρόταση σου είναι υλοποιήσιμη μόνο με κατάθεση προσωπικών εγγυητικών. Αυτό προτείνεις; 


Αν δηλ. τόσα χρόνια έχουν αποδείξει στην ΟΠΑΠ ότι είναι εντάξει δεν υπάρχει λόγος να τρέχουν στην τράπεζα αμέσως αν εισπράξουν μια μεγάλη απόδειξη της ΔΕΗ. Η εθνική έχει συνήθως πολύ κόσμο και μόνο αν συμφωνήσει να έχουμε προτεραιότητα στα ταμεία κάπως καλυπτόμαστε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την ΟΠΑΠ να παραδώσει στη Δ.Ε.Η. φάκελο του κάθε πράκτορα με το ιστορικό φερεγγυότητας του καθενός. Και υπάρχουν και οι εκατοντάδες διακανονισμοί προς την ΟΠΑΠ... Για τις διευκολύνσεις στην κατάθεση, έχει απαντηθεί. 

Το χαρτί μεγέθους Α5 δεν υπάρχει εύκολα στο εμπόριο ( ΠΛΑΙΣΙΟ ).
Ίσως το θερμικό χαρτί να είναι η ευκολότερη και φθηνότερη λύση.
Ακόμα καλύτερη λύση είναι κάποια έτοιμη προσφορά σε όλα αυτά από τον συναιτερισμο.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχει απαντηθεί, προηγουμένως.

Το barcode θα απορρίπτει μόνο του τους ληγμένους λογ/σμούς; Γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα παράβλεψης της ημερομηνίας. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε ας έχουμε κάποιο περιθώριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κι αυτό έχει απαντηθεί.

Τέλος, όλη αυτή η διαδικασία, πάρε, πήγαινε, υπόγραψε, παράλαβε, στείλε, είναι πολύ χρονοβόρα. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να ήταν απλούστερη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όμως τώρα αυτή η διαδικασία «πάρε, πήγαινε, υπόγραψε, παράλαβε, στείλε..» επαναλαμβάνεται 2 φορές κάθε εβδομάδα, στα ταμεία της Δ.Ε.Η.. Τώρα μια φορά στην ΕΤΕ και τελείωσες. Δεν είναι καλύτερα;
 

 
Συγχαρητήρια και καλές δουλειές. Για τη διαδικασία δεν έχω να προσθέσω τίποτε.
Θα επιθυμούσα το συντομότερο δυνατόν να εξοφλούμε και τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς διότι στην περιοχή μας τουλάχιστον με την ΔΕΗ να λήγει μια δυο μέρες πριν την καταβολή των συντάξεων 15 -20% των λογαριασμών μας έρχονται ληξιπρόθεσμοι. Εμείς τους σφραγίζουμε έχοντας ήδη καταθέσει χρήματα για την ΔΕΗ έναντι χρησιμοποιώντας την ρευστότητα που έχουμε. Αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο η εξόφληση ληξιπροθέσμων λογαριασμών απαγορευόταν, από την στιγμή όμως που ο ΣΕΠΠΠ είναι τόσο διάφανος γιατί να μην διεκδικήσουμε μια μέχρι 5 ημερών παράταση που δεν δημιουργεί και πρόβλημα στο σύστημα της ΔΕΗ; Θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα έναντι σε δυσκίνητους ανταγωνιστές μας και de facto αύξησης του όγκου της δουλειάς μας.
Υπάρχει πρόβλεψη παρακατάθεσης (Παρασκευή μεσημέρι πχ) για να μην υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το σύστημα Σαββατοκύριακο?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα βρεις όλες τις απαντήσεις στη διαβούλευση. Έχουν ήδη απαντηθεί.
 

 
Κύριε Κλωνάρη καλησπέρα

από πλευράς μου συμφωνώ με τα αναγραφόμενα στην παρακάτω ανακοίνωση.
 
Επιπλέον θα ήθελα να μάθω αν κάποιας πελάτης έχει 3 λογαριασμούς ΔΕΗ χρεωμένους στο όνομα του θα πληρώνει μια προμήθεια η τρεις προμήθειες;
επίσης θα μου βγάζει μια απόδειξη και για τους 3 για το σύνολο η κάθε λογαριασμός και απόδειξη και θα πρέπει να τα προσθέτω εγώ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συνεργασία
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κάθε λογαριασμός και απόδειξη άρα και προμήθεια. Το άθροισμα το βλέπεις στο P.C.
 

 
Η διαδικασία φαίνεται ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ και ως εκ τούτου ΔΥΣΚΟΛΗ, όμως φαίνεται και ΚΑΘΑΡΗ και ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ.
Συμφωνούμε, προχώρημα και περιμένουμε περεταίρω ενημέρωση (και σε ότι αφόρα προμήθεια υλικού διεκπεραίωσης εξόφλησης λογαριασμών).


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ήδη για τα σκάνερς έχουν βγει οδηγίες.
 

 
Σε περίπτωση e-banking, εφόσον ο λογαριασμός όψεως είναι μόνο καταθετικός, 
να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από άλλο γενικό λογαριασμό.
Η κατάθεση με EΘΝΟCASH πρέπει να συνοδεύεται με άμεση  ενημέρωση 
του λογαριασμού και όχι την  επόμενη μέρα.
Στα άλλα καλύπτομαι.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για το e-banking θα βρεις τις απαντήσεις στη διαβούλευση. Για την EΘΝΟCASH εντάξει. Το ξέρει η ΕΤΕ.
 

 
Καλή αρχή και συγχαρητήρια για την μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνετε και που ανοίγει νέους και μεγάλους δρόμους στο επάγγελμά μας. 

Σχετικά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα πρέπει οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η δυνατότητα κατάθεσης μέσω ΑΤΜ και μέσω internet banking (που από όσο ξέρω είναι και δωρεάν) γιατί είναι γνωστό τι συμβαίνει στην ΕΤΕ ειδικά στις 22 κάθε μήνα που πληρώνονται οι συντάξεις. 


Όσον αφορά τα μελλοντικά νέα μέλη πρέπει να ορισθούν οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη δραστηριότητα εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΗ και επίσης να ισχύει η σειρά προτεραιότητας των μελών βάση του χάρτη του ΣΕΠΠΠ και για τις μελλοντικές δραστηριότητες. 


Μετά από αυτά πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες (αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη) για εξόφληση λογαριασμών εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, nova κλπ.  Γιατί ποιος θα έρθει σε μας να εξοφλήσει την ΔΕΗ όταν μετά θα πρέπει να πάει και αλλού για να πληρώσει το κινητό; Θα πάει σε ένα μαγαζί και θα τα πληρώσει όλα μαζί. Επίσης και για τους λογαριασμούς ύδρευσης θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο πλέον, να  εξοφλούνται και αυτοί οι λογαριασμοί.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όλα σωστά. Αλλά για τις προϋποθέσεις που αναφέρεις, θα πρέπει στη Γ.Σ. να καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις. Μόνο έτσι μας βοηθάς. Και για τις άλλες εταιρίες, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μόνο με τη nova υπάρχει πρόβλημα γιατί εκεί τα 50 λεπτά του πελάτη είναι ενσωματωμένα στον λογαριασμό κι αυτό σημαίνει επιβάρυνση ΦΠΑ. Θα δούμε πως θα το λύσουμε.
 

 
Θα χρειαστεί να κάνουμε μεταβάλει στην εφορία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εφόσον απαλλασσόμαστε από Βιβλία και Στοιχεία, προς το παρόν όχι. Αν κάτι αλλάξει, θα ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα.
 

 
Όλα καλά και προσεγμένα. Τις τραπεζικές διαδικασίες γενικά, δεν τις κατέχω για να προτείνω κάτι. Ότι λύσεις για αποφυγή ουράς στα γκισέ της τράπεζας, πάντα είναι ευπρόσδεκτες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

……………
 


Όπως σας είχα ενημερώσει, εγώ μπορώ να εισπράτω λογαριασμούς ΔΕΗ με την προϋπόθεση το κόστος να ΜΗΝ το πληρώνει ο πελάτης αλλά η ΔΕΗ.
Για την περίπτωσή μου τι έχει γίνει; Αν υπάρχει  κάτι νεότερο παρακαλώ ενημερώστεμε σχετικά. Σας ευχαριστώ.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πρέπει πρώτα να ξεκινήσει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. και μετά θα προχωρήσουμε σε αυτά τα ειδικά προβλήματα. Κι εγώ στη Θάσο έχω το ίδιο πρόβλημα. ?ρα...
 

 
Συμφωνούμε ως έχει στη διαδικασία είσπραξης ΔΕΗ. 
Υπάρχει δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης πρακτόρων 
από την ΕΤΕ και μείωσης της προμήθειας της;
Υπάρχει δυνατότητα αγοράς άλλου μεριδίου αυτή τη στιγμή;
Αν ναι, κάνουμε κατάθεση τα λεφτά και σας στέλνουμε αντίγραφο 
της κατάθεσης;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα βρεις όλες τις απαντήσεις στη διαβούλευση. Έχουν ήδη απαντηθεί.
 


Καλησπέρα. Σχετικά με τη σύμβαση της ΔΕΗ δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κατέχω (και δεν φταίτε εσείς) πολλά περί τραπεζικών όρων  με τους οποίους μιλάτε στη ανακοίνωση για την σύμβαση με τη ΔΕΗ. Βασικά έμενα με ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη η ευκολότερη  τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων μου στην Εθνική Τράπεζα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τώρα, τα υπόλοιπα θα τα μάθω στην πορεία.

Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήριά για τον αγώνα που κάνετε για εμάς


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

……………
 

 
Αγαπητέ Κίμωνα,
γράφεις:

"Μετά οι «εθελοντές» θα περιμένουν όλους τους άλλους, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί, αφού φυσικά κι αυτοί επιστρέψουν στα υποκαταστήματα της ΕΤΕ που λειτουργούν στη περιοχή του καθενός"
Δεν θα μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε σε υποκατάστημα της ΕΤΕ κοντά στο σπίτι μας; Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στο υποκατάστημα της περιοχής του πρακτορείου μας;
Το ίδιο ερώτημα αφορά και την περίπτωση της πρώτης εγγραφής μας σε υποκατάστημα της ΕΤΕ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχει περιορισμός. «Περιοχή» είναι το μέρος όπου εξυπηρετείσαι κάθε φορά. Οι καταθέσεις θα γίνονται από όποιο υποκατάστημα βρίσκεσαι κοντά εκείνη τη στιγμή.
 

 
Πρόεδρε καλησπέρα μια διευκρίνηση θα ήθελα ...
Όπως έχω δει επιθυμείς (και καλά κάνεις) σε όλες τις συναντήσεις του ΣΕΠΠΠ να συμμετέχουν όλα τα μέλη. Θα ήθελα να συμμετέχω και εγώ στην θέση του πατέρα μου καθώς πλέον εγώ ασχολούμαι περισσότερο και συνεπώς με αφορά άμεσα, απλά περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να μεταφερθεί στο όνομα μου. Θα μπορούσα με εξουσιοδότηση η υπεύθυνη δήλωση να παρευρίσκομαι στην θέση του, όταν γίνεται συνέλευση;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καλοδεχούμενος να έρθεις και να μιλήσεις ακόμη. Κι εσύ και όποιος άλλος είναι σαν κι εσένα. Αλλά όχι να ψηφίσεις. Απαγορεύεται από τον νόμο και θα γίνεις αιτία να ακυρωθεί οποιαδήποτε ψηφοφορία θα συμμετάσχεις.
 

 
Καλησπέρα στο Πρόεδρο και στο ΔΣ.
Καλή συνεχεία στο έργο που προσπαθείτε να κάνετε ώστε εμείς οι υπόλοιποι να τα έχουμε πραγματικά έτοιμα όλα.
Μια μόνο παρατήρηση έχω να προσθέσω τεχνικής φύσεως.
Όσον αφορά τον εκτυπωτή θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης θερμικού εκτυπωτή (σαν αυτόν που έχουν οι Coronis) γιατί οποιαδήποτε άλλο μέσο δεν ενδείκνυται τόσο για την συγκεκριμένη δουλειά ( με την προοπτική που υπάρχει για την αύξηση του φόρτου εργασίας).
Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα βρεις όλες τις απαντήσεις στη διαβούλευση. Έχουν ήδη απαντηθεί.
 


Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή για σίγουρα και προσεκτικά βήματα. Αυτό θα πρέπει να  είναι το χαρακτηριστικό στοιχειό του ΣΕΠΠΠ. Όχι λοιπόν στην προχειρότητα, Ναι στο σχεδιασμό.           

1ον   Μια πρόταση για τις αποδείξεις που θα παίρνουν  στα χέρια τους οι πελάτες:  Τον  πρώτο  χρόνο  να υπάρχει στο πίσω μέρος της απόδειξη, αντί για διαφήμιση, ένα μήνυμα του συνεταιρισμού προς το καταναλωτικό κοινό, το οποίο θα είναι κάτι σαν γνωριμία - ενημέρωση του ΣΕΠΠΠ  για την είσοδο του στην αγορά, θα δίνεται έμφαση στη φερεγγυότητα του νέου τρόπου είσπραξης λογαριασμών και θα  υπάρχει αναφορά και για άλλα πλεονεκτήματα του καταναλωτή ώστε να επιλεγεί εμάς για να εξοφλεί λογαριασμούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα ενσωματωθεί ολόκληρο στην τελική πρόταση.         

2ον  Το 10ευρο της επιβάρυνσης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης αν είναι δυνατό να αυξηθεί κι άλλο, ώστε να λειτούργει ως ανασταλτικός παράγοντας σε περίπτωση επανάληψης . 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα γίνει πρόταση να υπάρχει αυξητική επιβάρυνση σε κάθε υποτροπή.         

3ον  Στα αστικά κέντρα, όπου είναι δυνατό, να απευθυνθούμε μαζικά οι συνεταιριστές σε συγκεκριμένα υπ/τα της Ε.Τ.Ε. επιδιώκοντας πιο γρήγορη εξυπηρέτηση. Παράδειγμα στο υποκατάστημα Χαριλάου μπορούν να απευθυνθούν τα μέλη από Τούμπα – Χαριλάου - Ν. Εγνατία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αυτό αφορά τοπικές πρωτοβουλίες και ο Σ.Ε.Π.Π.Π. φυσικά τις επιβραβεύει αλλά δεν μπορεί να τις καταστήσει υποχρεωτικές.         

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στην ανάγκη για περιφρούρηση του ΣΕΠΠΠ. Μόλις ξεκινήσει η είσπραξη των λογαριασμών ,πιστεύω ότι θα υπάρξει κύμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη. Εκεί θα πρέπει να προσέξουμε, να προστατεύουμε τον συνεταιρισμό φιλτράροντας και ελέγχοντας την κάθε αίτηση ,ώστε να μην καταφέρει να μπει "ξένο σώμα" στις τάξεις του. Τους γνωρίζουμε σε κάθε περιοχή ποιοι είναι και πρέπει να τους κρατήσουμε μακριά. ?λλωστε αυτό πιστεύω ότι θα κάνει την διάφορα για τον ΣΕΠΠΠ. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ήδη αυτό το αυστηρό ξεσκαρτάρισμα γίνεται από την αρχή. Το ξέρεις ότι έχω τη φήμη του αδιάφορου στις κριτικές όσων έχουν ήδη αποκλειστεί (δεν εμφανίζονται καν στις αιτήσεις) αφού γνωρίζω όλους σχεδόν τους πράκτορες και έχω τον τρόπο να τους προειδοποιώ να …απομακρυνθούν από την οικογένεια μας. ?σε τους να λένε. Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Εμείς φτιάξαμε τον Σ.Ε.Π.Π.Π. όχι τον Σ.Α.Π.Π.Π. (όπου ως γνωστόν «Ε» για μας ίσον Επαγγελματίες και «Α» για αυτούς ίσον Αεριτζήδες).
 


Καλή αρχή λοιπόν για τους εθελοντές  εξόφλησης  λογαριασμών της Δ.Ε.Η..
Θέλω να επισημάνω και να τονίσω τα παρακάτω σχετικά με την όλοι διαδικασία που περιγράφετε:

Α) 
1) Για το άρθρο «Θα παρέχεται η δυνατότητα υπερανάληψης από 0 ως 9.000 …..» επισημαίνω τα παρακάτω. Θεωρώ  ότι η υποβολή  το όποιου αιτήματος στη Τράπεζα για αύξηση σε σχέση με τη πιστοληπτική ικανότητα, για την τράπεζα, είναι μάταια όταν το σύστημα  θα απορρίπτει αυτόματα και διακόπτει την συναλλαγή με την υπέρβαση των 3.000 ευρώ που είναι το όριο. ?ρα  συνάδελφος που στη τρεις  το μεσημέρι του Σαββάτου συμπλήρωσε το ανώτατο όριο δεν θα εισπράξει από εκεί και πέρα μέχρι τη Δευτέρα, τη Τρίτη το πρωί όπως περιγράφετε (3-4-5 παράγραφος) στην ενημέρωση σας. Το επισημαίνω αυτό γιατί και η Τράπεζα θα είναι κλειστή και ο συνεταιρισμός κλειστός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα 3.000 ευρώ είναι το κατώτατο όριο ανοίγματος του Συστήματος. Όχι το ανώτατο. Γνωρίζω ήδη μερικούς Συνεταιριστές που θα υποβάλλουν «ειδικό» αίτημα στην τράπεζα για όριο μέχρι και 100.000 ευρώ.

Η κατάθεση λοιπόν είναι επιβεβλημένη να γίνει με την κάρτα σε ΑΤΜ, οπότε αν είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο, αυτόματα να ανοίγει το σύστημα είσπραξης λογαριασμών και να μην αναμένεται ποτέ ο Χ υπάλληλος να δώσει την εντολή.

Επίσης εδώ δημιουργείται και το θέμα της ενημέρωσης μόνο κάθε 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουλίου, σχετικά με τη μη έγκαιρη κατάθεση και μόνο σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας». Μόνο αυτές οι μέρες είναι υπερβολικά αυστηρό, κατά την άποψη μου. Τονίζω  μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας κι αυτές για μένα είναι θάνατος συγγενικού προσώπου, ασθένεια, τροχαίο, ως προς την φερεγγυότητα της συνεργασίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο Σ.Ε.Π.Π.Π., επαναλαμβάνω, έχει ζητήσει από την ΕΤΕ να γίνονται οι καταθέσεις και από ΑΤΜ και με e-banking, με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και αξιοποιήσιμη μηχανογραφικά μορφή. Η Τράπεζα έχει υπογράψει ότι θα το υλοποιήσει σύντομα. Όσο δε για την ενημέρωση του υπολοίπου των λογαριασμών μόνο κάθε 1η του εξαμήνου, εμπόδιο μας για on line συνεχή ενημέρωση είναι ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων. Αν οι νομικοί βρουν τρόπο να μας γίνονται γνωστά τα υπόλοιπα του λογαριασμού κάθε συνεταίρου καθημερινά, φυσικά και θα γίνει αυτό.

2. ?μεσα και με το ξεκίνημα, πρέπει η τράπεζα (η Εθνική) να παραχωρεί και την κάρτα ΕΘΝΟCΑSH πρόσβασης στα ΑΤΜ ή ο κάθε συνεταιριζόμενος συνάδελφος που εξοφλεί λογαριασμούς θα πρέπει να έχει και άλλο λογαριασμό, ώστε να καταθέτει με κάρτα εκεί και να τα μεταφέρει στον άλλον λογαριασμό αφού θα κάνει την κατάθεση, εφόσον έχει τις γνώσεις υπολογιστών (πλήρη γνώση του θέματος δεν έχω, πληροφορούμαι ότι μπορεί να γίνει και είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ουράς). Και αυτό γιατί πολλοί συνάδελφοι έχουν σαν τράπεζα συνεργασίας και κατάθεσης στην ΟΠΑΠ ΑΕ την Εμπορική Τράπεζα. Αυτό έχει σαν επακόλουθο την καθυστέρηση, την ουρά και το χάσιμο χρόνου. Για την καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου είναι περιττό να κάνω ανάλυση, γιατί όλοι νομίζω γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που θα έχουμε να καταθέσουμε σε δυο τράπεζες την ίδια μέρα. Και αναφέρω και το γεγονός ότι η επιλεγείσα Τράπεζα, στην περιοχή μου, είναι πάντα και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή με 50-70 άτομα σε αναμονή, που σημαίνει τουλάχιστον 45 έως 90 λεπτά ή ακόμα και παραπάνω για να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή. ?ρα συμπέρασμα, θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιηθεί η δυνατότητα πρόσβασης κατάθεσης από τα ΑΤΜ με την διαδικασία που προβλέπεται παραπάνω. Είναι αναγκαία και επιβάλλεται για την τελειότερη αλλά και απρόσκοπτη συνεργασία του συστήματος κατάθεσης των χρημάτων στο ταμείο του συνεταιρισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. έχει έναν λογαριασμό όψεως στην ΕΤΕ στον οποίον οι Συνεταιριστές μπορούν να καταθέτουν μόνο από τα ταμεία της Τράπεζας, καταβάλλοντας 90 λεπτά ως αμοιβή στην Τράπεζα για την υποχρέωση της να διπλοελέγχει την ταυτότητα κάθε συναλλαγής και να ειδοποιεί τον Σ.Ε.Π.Π.Π. έγκαιρα και έγκυρα για την κάθε κατάθεση. Για την κατάθεση από τα ΑΤΜ πρέπει να προηγηθεί η ενεργοποίηση της δυνατότητας να ξεκινά η διαδικασία με 9ψήφιο κωδικό, αντί των 4ψήφιων που δέχονται τα ΑΤΜ τώρα. Φυσικά γίνεται και αυτό, αλλά κοστίζει στη Τράπεζα η οποία πρέπει πρώτα να διαπιστώσει ότι θα έχει οικονομικά οφέλη (άμεσα ή έστω έμμεσα) από τις καταθέσεις των συνεταιριστών (Π.χ. να αυξηθούν οι ενεργοί καταθετικοί λογαριασμοί των συνεταιριστών στην Εθνική κλπ). Και για τις ιντερνετικές καταθέσεις, που αναφέρεις, υπάρχει πρόβλεψη, δημιουργώντας ο Συνεταιρισμός πανεύκολα κι έναν δεύτερο λογαριασμό που να δέχεται το e-banking, αλλά αυτό πολλαπλασιάζει την ανάγκη παρακολούθησης των καταθέσεων από φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή μας υποχρεώνει στην πρόσληψη περισσότερων υπαλλήλων λογιστηρίου που θα παρακολουθούν τις συναλλαγές των χιλίων συνεταιριστών. Μας συμφέρει; Εσείς θα το αποφασίσετε, στην πρώτη Γ.Σ. 

Β.)
1. Για διασφάλιση και για περισσότερη διαφάνεια, το σύστημα θα πρέπει να εκδίδει δυο αποδείξεις ταυτάριθμες και κατά αύξοντα αριθμό, ανά λογαριασμό είσπραξης (με εξάμηνη περίοδο.) Μια για τον δικαιούχο και μια για τον πράκτορα. Αυτό γιατί έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα ελέγχου της όποιας  αναποδιάς π.χ. απώλεια  δεδομένων, χάσιμο λογαριασμού ή οποιασδήποτε άλλης εμπλοκής. Θα υποχρεούται δε ο εξοφλών πράκτορας να τις διαφυλάττει στο διάστημα του εξαμήνου (όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο (6) οπότε και θα μπορεί να αποδειχτεί σε αντιπαραβολή με τα διατηρούμενα στοιχεία του συστήματος.
2. Για να γίνει αυτό ο εξοφλών πράκτορα θα πρέπει να κρατά το εξοφληθέν απόκομμα και να επικολλά επί αυτού την απόδειξη που το σύστημα έχει εκδώσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα αρχεία συναλλαγής για τον κάθε λογαριασμό διατηρούνται ηλεκτρονικά για όσο θες και μπορείς να τα εκτυπώνεις ανά πάσα στιγμή. Έτσι, αν δεν σου τύχει η «αναποδιά» που λες, δεν χρειάζεται να κρατάς δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές σε χαρτόκουτα. Όσο δε για την πρόταση να κρατά ο πράκτορας το απόκομμα, αυτό θα δίνει την ευχέρεια σε επιτήδειους να εξοφλούν λογαριασμούς εκτός συστήματος του Σ.Ε.Π.Π.Π. και εκτός του ορίου συναλλαγών τους, με την προσκόμιση των αποκομμάτων κατ’ ευθείαν στα ταμεία της Δ.Ε.Η..   

Γ.)
Είναι μια σκέψη με γνώμονα τα προγενέστερα, σχετικά με το υπερβολικό της κατάθεσης  δυο φορές την εβδομάδα. Δικαιολογώντας την άποψη αυτή αντιπροτείνω τα παρακάτω:
1.     Μια φορά την εβδομάδα κατάθεση για να αποφεύγεται η διπλή ουρά, αλλιώς πρέπει απαραίτητα να εφαρμοστεί ο διπλός λογαριασμός όψεως και η πρόσβαση στο ΑΤΜ με ειδική κάρτα με την υπογραφή της σύμβασης. 
2.     Η κατάθεση όλου του ποσού από τον πράκτορα να είναι δεσμευτική. Αμετάκλητη  πρόταση μου δε είναι να περιορίζεται στο ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ σε περίπτωση παρακράτησης οποιουδήποτε χρηματικού ποσού και σε περίπτωση πολλαπλής εκτροπής ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ και παραπομπή στη Γ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ.

Να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία…
Υστερόγραφο. 
Πιστεύω να μην ήμουν κουραστική.  
Όσο διαβάζω τις προτάσεις, σκέψεις και απορίες δημιουργούνται. Επανέρχομαι με νεώτερη επικοινωνία. Καλό κουράγιο, καλή συνέχεια. Ας βάλουμε τα γυαλιά εμείς οι λίγοι στους πολλούς που μέχρι σήμερα ενδιαφέρονται ΔΗΘΕΝ για το καλό μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα χρήματα μπορούμε να τα καταθέτουμε στη Δ.Ε.Η. και μια φορά την εβδομάδα και μια φορά τον μήνα. Αλλά το όριο των 9.000 ευρώ θα ισχύει για όλη αυτή τη περίοδο. Εσείς θα αποφασίσετε.
 


Καλησπέρα πρόεδρε,
σημαντικό πιστεύω είναι να μπορούμε να πληρώνουμε μέσο e-banking. 
Επίσης καλό θα ήταν η κατάθεση των χρημάτων να γίνεται μια φορά την εβδομάδα.
Ότι αφόρα τις μερίδες, έχω πάρει μια. Το να πάρω περισσότερες, πρακτικά που πλεονεκτεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τα δύο πρώτα έχουν απαντηθεί. Όσο για τις περισσότερες μερίδες, μόνο σε αυτό. Αν με τον καιρό αυξάνεται συνεχώς η αξία της μερίδας, τότε αυτές που θα έχεις θα πολλαπλασιάζουν την επένδυση σου.
 

 
Καλησπέρα και από εμένα. Πιστεύω κύριε ΚΛΩΝΑΡΗ ότι πριν την έναρξη εξόφλησης λογαριασμών, πρέπει να γίνει μια συνάντηση όλων των μελών (έστω και άτυπη)
για μια ενημέρωση και επίδειξη το πως θα γίνουν όλα αυτά. Μία συνάντηση για να ανταλλάξουμε απόψεις και φυσικά να ενημερωθούμε, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας όλων αυτών που διαβάζουμε και εμείς πρέπει να τα κάνουμε πράξεις!!
Θεωρώ ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, στην έναρξη λογαριασμών θα επικρατήσει το απόλυτο μπάχαλο  και το απόλυτο χάος. Θέλω ο ΣΕΠΠΠ να ξεκινήσει με πρόγραμμα και λειτουργικότητα και όχι με προχειρότητες. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη. ?ποψη μου ότι καθόλου δεν με απασχολεί. Αρκεί ότι γίνει να γίνει σωστά και οργανωμένα. Και όχι δουλειές του ποδαρού, που λέμε και εμείς εδώ!
Βλέπω τον ΣΕΠΠΠ σαν ένα ακόμη μηχάνημα, στο μαγαζί μου. Δεν με πειράζει αν δεν θα έχω κέρδος από αυτό, τους πρώτους μήνες. Δεν περιμένω να έχω κέρδος μόνο από την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θέλω να βάλω στο μηχάνημα αυτό και άλλες υπηρεσίες (ΟΤΕ, κάρτες ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ). Τότε θα έχω απαιτήσεις από αυτό το μηχάνημα. Και αυτό φυσικά για εμένα, όσον αφόρα τη σωστή  λειτουργία του!
Σας εύχομαι καλή δύναμη και θα είμαστε δίπλα σας. Είναι ώρα για δουλειά και όχι για πανηγυρισμούς.
Εύχομαι να δούμε τον ΣΕΠΠΠ όπως εσείς τον έχετε σκεφτεί και όπως εμείς τον έχουμε φανταστεί!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μια άτυπη πανελλαδική συνάντηση 370 ατόμων κοστίζει πολύ περισσότερα από 100.000 ευρώ. Δεν αντέχουμε ακόμη, οικονομικά. Θα προσπαθήσουμε με πολύ πλούσια γραφικά να κάνουμε επίδειξη των υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και να γίνουμε κατανοητοί στα μέλη μας. Είμαστε προετοιμασμένοι και για εκατοντάδες ώρες τηλεφωνημάτων. Θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν και κατά τόπους συναντήσεις. Αλλά πες μου, ειλικρινά. Υπονοείς να παραβρίσκομαι σε όλες προσωπικά; Αυτό σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών. Γίνεται; Από την άλλη δεν θα δημιουργούνταν τοπικές παρεξηγήσεις αν πήγαινα στην Σπάρτη και δεν ερχόμουν στην Καλαμάτα;
 

 
Λέτε: «Τα Σ/Κ θα μπορείς να καταθέτεις στον Σ.Ε.Π.Π.Π. μέσω e-banking, όταν θα είναι έτοιμο, ή να προβλέψεις extra κατάθεση από την Παρασκευή». Αλλά το e-banking ίσως να μην μπορούν να το δουλεύουν όλοι και η πρόβλεψη της κατάθεσης από Παρασκευή σημαίνει ότι θα ασχολούμαστε πότε θα φέρει ο ταχυδρόμος της περιοχής μας την ΔΕΗ στην περιοχή μας. Πιστεύω θα υπάρχει πρόβλημα με κάποια Σ/Κ γι αυτό σκεφτείτε κάτι άλλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σκεφτείτε όμως κι εσείς. Μη τα περιμένετε έτοιμα, γιατί τότε αυτοί που θα αποφασίζουν για σας, στο τέλος θα γίνουν οι δικτάτορες σας.

Λέτε: «Σύμφωνα με τον νόμο, αποδίδονται το πρώτο 15μερο κάθε μήνα, για τις αμοιβές του προηγούμενου μήνα ταυτόχρονα με την αποστολή νόμιμης απόδειξης. Με λογιστική παρέμβαση θα μπορεί ίσως να τα κρατά ο πράκτορας καθημερινά, αλλά αυτό σημαίνει πως θα παραλαμβάνει και καθημερινά τη νόμιμη βεβαίωση εκκαθάρισης, με courier που θα του χρεώνεται. Τον συμφέρει;»

Ερωτώ: Η νόμιμη βεβαίωση εκκαθάρισης δεν μπορεί να έρχεται κάθε μέρα ηλεκτρονικά; Να εκτυπώνεται από τον πράκτορα και να μην επιβαρύνεται την κούριε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στέλνει ποτέ η εφορία ηλεκτρονικά τα εκκαθαριστικά της; Τα ηλεκτρονικά αρχεία δεν αναγνωρίζονται ακόμη ως Στοιχείο (=απόδειξη) οικονομικής συναλλαγής.
 

 
Κίμωνα  έχοντας εμπιστοσύνη στην εθελοντική σου εργασία και γνωρίζοντας την όλη διαδικασία για τον ΣΕΠΠΠ καλύτερα από το καθένα μέλος, το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσο είναι δυνατόν η κατάθεση των οφειλών του κάθε Συνεταιριστή προς τον Συνεταιρισμό, να γίνεται μέσω του δικτύου των Α.Τ.Μ. λόγω ότι πρέπει να πηγαίνουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα στην τράπεζα, δύο για τον Συνεταιρισμό και δύο για τον ΟΠΑΠ.

Υστερόγραφο : Με τόση διαβούλευση μήπως μεταπηδήσεις από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα περί ΑΤΜ έχουν απαντηθεί. Για τη μεταπήδηση στο …ΠΑΣΟΚ τώρα. Το πείραμα της άμεσης δημοκρατίας λίγο μας αξίζει;
 

 
Μπορούν να συνδεθούν με ένα p/c τρία scanners και τρεις εκτυπωτές, όταν υπάρχουν τρία ταμεία σε ένα πρακτορείο και πως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όχι. Χρειάζεται δίκτυο. Δηλαδή κατεβάζεις το πρόγραμμα στον κεντρικό σου υπολογιστή και τον συνδέεις με τρεις «πύργους» που στον καθένα συνδέεις εκτυπωτή και scanner (Ίσως πάντως οι 3 εκτυπωτές να μην είναι υποχρεωτικοί).
 

 
Καλησπέρα Κίμωνα 
Να είστε καλά και καλή δύναμη σε όλους εσάς που παλεύεται και τρέχετε για μας.
Θέλω να ρωτήσω  α) Για το λογισμικό αν για παράδειγμα θα μπορώ να εκτυπώσω μια λίστα με τις  συναλλαγές που έχω κάνει με το κεντρικό σύστημα του ΣΕΠΠΠ .
β) αν θα μπορώ να βλέπω στην μέση της ημέρας που βρίσκομαι  σε ταμείο  για να μπορώ να κάνω μερικό  κλείσιμο για αλλαγή βάρδιας .
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το μηχανογραφικό έχει δεσμευτεί ότι θα μπορούμε να πραγματοποιούμε κάθε έλεγχο συναλλαγών, ανά πάσα στιγμή, και να τις τυπώνουμε.
 

 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όλα καλά κι όλα ωραία. Στην πράξη όμως θα διαπιστωθεί αν όλα είναι τέλεια, και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει πρόβλεψη και λύση τι θα γίνει σε ενδεχόμενο ηλεκτρικό η ηλεκτρονικό πρόβλημα με τις μηχανές μας, με το on-line του ΟΠΑΠ ή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ?
Σήμερα ,είχα πρόβλημα με την μηχανή, και άνοιξε αντί στις 10 στις 1 αφού ήρθε τεχνικός.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνει έγκαιρη αποστολή του εκκαθαριστικού από τον ΣΕΠΠΠ, η δεν μπορώ να καταθέσω λόγω προβλήματος του on-line της τράπεζας, θα υπάρχει εναλλακτική?(την επομένη πρωί-πρωί?--χωρίς επιβάρυνση?)

Θα κρατάμε κι εμείς ένα απόκομμα πληρωμής για κάθε ενδεχόμενο?
Θα είναι δυνατόν να εξοφλούμε ληξιπρόθεσμους- πόσων ημερών(έως 1 εβδομάδα δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το on line της ΟΠΑΠ δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις. Εκτός αν εννοείς το on line του Σ.Ε.Π.Π.Π.. Αλλά αν δεν μπορούμε να σου στείλουμε το εκκαθαριστικό με υπαιτιότητα των συστημάτων του Σ.Ε.Π.Π.Π., σίγουρα θα το ξέρουμε κι εμείς. Αν όμως πέσει π.χ. το ηλεκτρικό σου, θα πάρεις τηλέφωνο και θα σου δοθούν οδηγίες. Πάντως σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν φταις εσύ (λ.χ. απεργία ή πτώση του online της τράπεζας) δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δυνατότητα να επανέλθει το όριο σου χωρίς την κατάθεση. Θα περιμένεις, υποχρεωτικά. Απλά δεν θα επιβαρυνθείς, αρκεί το πρόβλημα να βεβαιώνεται με έγγραφη αναφορά της ίδιας της Τράπεζας.

Για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και τα αποκόμματα, κάνε τον κόπο και ψάξε σε άλλες απαντήσεις της διαβούλευσης.
 

 
Κίμωνα συγχαρητήρια για το όλο το εγχείρημα σου! Θέλω να ρωτήσω ποιος επεξεργαστείς αναγνωρίζει την έκδοση αποδείξεων; τα windows 95, 98, xp  ή κάτι άλλο; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τα 98 και πάνω, οτιδήποτε.
 

 
Καλησπέρα Κίμωνα και καλή δύναμη. Έχω πάρει καινούριο υπολογιστή χωρίς εκτυπωτή και πιστολάκι γιατί ο παλιός βγήκε πε. Ποιος είναι κατάλληλος για την δουλειά μας, να εκτυπώνει δηλ.Α4 και αποδείξεις εξόφλησης ΔΕΗ όσο το δυνατόν μικρές όπως είναι π.χ. των ταμειακών μηχανών. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ξεκινάμε με απλούς εκτυπωτές. Η απόδειξη τυπώνεται σε Α5 δηλαδή η απλή σελίδα Α4 κομμένη στα 2. Για ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό ανά πρακτορείο, θα φροντίσει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. αργότερα, αγοράζοντας με επιδοτούμενα προγράμματα.
 

 
Καλημέρα Κίμωνα.
Έφτιαξα έναν οδηγό για τον ΣΕΠΠΠ. Θα τον εμπλουτίζω με κάθε τι νέο έτσι ώστε τα νέα μέλη να βρίσκουν εύκολα απαντήσεις στις απορίες τους. Θα βάλω αναλυτικά και τη διαδικασία που θα γίνεται στην εθνική άλλα και φωτογραφίες και αναλυτικές οδηγίες από το πρόγραμμα εξόφλησης όταν το πάρω στα χέρια μου. Ο οδηγός είναι στο παρακάτω λινκ.

Είναι εύκολο να έχουμε το πρόγραμμα του υπολογιστή λίγο πριν την έναρξη έτσι ώστε να κάνουμε δοκιμαστικές εξοφλήσεις και εκτυπώσεις για να δούμε πως παίζει ?

Εγώ πάντως αν το είχα θα μπορούσα να βάλω και ένα οδηγό με εικόνες για το πως γίνεται ακριβώς το κάθε τι.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

«Οδηγό με εικόνες για το πως γίνεται ακριβώς» έχει ούτως ή άλλως το ενημερωτικό demo της εγκατάστασης. Αν θες δοκιμαστική περίοδο, μπορείς να αρχίσεις 2-3 μέρες μετά, αφού το «κατεβάσεις» μετά την υπογραφή της σύμβασης και το άνοιγμα του λογαριασμού στην ΕΤΕ.
 

 
Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω όλο το ΔΣ του ΣΕΠΠΠ για την τεράστια δουλειά που έχετε κάνει μέχρι εδώ, θα ήθελα να προσθέσω στη διαβούλευση και την δική μου ερώτηση.
Στις αποδείξεις Α5 μεγέθους που θα τυπώνουν οι εκτυπωτές μας θα υπάρχουν κάποια πλαίσια προτυπωμένα  από το τυπογραφείο ή ο εκτυπωτής θα γράφει όλη την απόδειξη με γραφικά έγχρωμα κλπ πράγμα το οποίο αυξάνει από αυτή τη πλευρά το λειτουργικό κόστος για εμάς... Αν έχετε ήδη κάποιο δείγμα απόδειξης θα ήταν ενδιαφέρον να τη δούμε. Ευχαριστώ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Παρακάτω φαίνεται ένα δείγμα απόδειξης που εκτυπώνεται και παίρνει ο πελάτης. Δεν πιστεύω πως υπάρχει επιβάρυνση στα αναλώσιμα. ?λλωστε από ποιον να είναι «προτυπωμένα»; Εσείς θα παίρνετε απλά πακέτα Α5 (ή αν δεν έχει η περιοχή σας τότε Α4 και θα τα κόβετε στα 2, σε ένα τυπογραφείο της γειτονιάς σας). 

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
Σ.Ε.Π.Π.Π
Κωδικός πρακτορείου: 123456789
Είσπραξη για λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π.
Α/Α 12325435333253654
ΗΜ/ΩΡΑ: 28/01/2010 11:25:34
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗ: 1 00940536

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΔΕΗ
ΠΟΣΟ:                103,00 €
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ:       0,75 €
ΣΥΝΟΛΟ:          103,75 €
 
ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ:
20080924/170134/00012*35/103
 

 
Καλημέρα σας,
Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Μια διευκρίνηση θα ήθελα:
Το προϊόν 2 έχει τον ίδιο κωδικό με το προϊόν 1 (την εύκολη λύση) Δεν υπάρχουν όμως 2 τέτοια προϊόντα με τον ίδιο κωδικό. Μήπως εκ παραδρομής έχει γραφτεί λάθος ο κωδικός του 2 προϊόντος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Έχεις δίκιο. Έχει ήδη διορθωθεί στο site.
 

 
Ο ΣΕΠΠΠ μας έδωσε ελπίδα για κάτι καλύτερο όσο αφόρα το επαγγελματικό μας μέλλον. Καλή αρχή να έχουμε και συγχαρητήρια σε εσάς που δημιουργήσατε αυτόν τον συνεταιρισμό, στο χέρι όλων μας πλέον είναι να τον στηρίξουμε και να τον γιγαντώσουμε. Περιμένω οδηγίες για επόμενες κινήσεις. Μια παρατήρηση μόνο όσον αφόρα την ανάρτηση ταμπέλας με την χρέωση. Δεν το βρίσκω απαραίτητο μιας και κανένας άλλος δεν το έχει, αρκεί πιστεύω η αναγραφή στην απόδειξη της προμήθειας. Καλό κουράγιο για την συνέχεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Προς το παρόν στη σύμβαση δεν θα περιέχεται η υποχρέωση της ταμπέλας. Θα αποφασίσει η Γ.Σ.
 

 
Θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις;
1) Όταν ο λογαριασμός έχει κατεστραμμένο το γραμμωτό κώδικα μπορούμε να τον εξοφλούμε με άλλο τρόπο π.χ. τρόπος όπως στις coronis;
2) Η εξόφληση μπορεί να γίνεται και εκπρόθεσμα, αφού και τώρα η Δ.Ε.Η. βάζει τόκο υπερημερίας στον επόμενο λογαριασμό όταν εξοφλείται με καθυστέρηση.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1)    Ενημερώθηκε ήδη το μηχανογραφικό και η ΔΕΗ. Περιμένω την απάντηση τους.
2)    Έχει απαντηθεί.
 

 
Εάν κάποιος είναι κοντά 150 ή 200μετρα από άλλο μέλος του σεπππ μπορεί να γίνει μέλος και αυτός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μέλος φυσικά μπορεί να γίνει. Αλλά αν θα πάρει π.χ. και τη δραστηριότητα εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΗ, είναι άλλο θέμα. Για τα πρώτα 347 μέλη δεν τίθεται θέμα. ΟΛΟΙ αυτοί οι 347 θα πάρουν, αν το επιθυμούν. Γενικά όμως για τις προϋποθέσεις ένταξης στις δραστηριότητες και των υπολοίπων, θα αποφασίσει η Γ.Σ. στην οποία βέβαια ψηφίζουν ΟΛΑ τα μέλη, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών με Α/Α μετά το 347.
 

 
Καλησπέρα
Μια ερώτηση , τι διαφορά έχει η φθηνή λύση με την ακριβή, τι παραπάνω προσφέρει το ακριβό πιστολάκι, μιας και δεν έχω ξανασχοληθεί


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ίσως πιο γερό, πιο γρήγορο, πιο ξεκούραστο. Εγώ θα πάρω τη φτηνή λύση, για να το αλλάζω αν τύχει και χαλάσει.
 

 
Καλησπέρα   Κίμων
Τις  προτάσεις  -παρατηρήσεις μου σχετικά με τη σύμβαση της ΔΕΗ τις έστειλα  Κυριακή  βράδυ από το σπίτι μου (διαφορετικό e-mail) δε γνωρίζω εάν τις έλαβες μια και δεν έχουν  περιληφθεί στις μέχρι τώρα προτάσεις της διαβούλευσης. Βέβαια έχω ήδη καλυφθεί από  άλλους συναδέρφους όμως ήθελα να μου απαντήσεις αν έλαβες ή όχι το e mail .
Τέλος  ορμώμενη  από  το σχόλιο συναδέρφου θα ήθελα αν μου επιτρέπεται να  προσθέσω  κάτι ακόμη. Σχετικά με τη  διαφήμιση  των  δραστηριοτήτων του  ΣΕΠΠΠ  στο  πίσω  μέρος  των  αποδείξεων, να  υπάρχει  συμπληρωματικά κάποιο  φυλλάδιο  διαφημιστικό-ενημερωτικό  το  οποίο  να  απευθύνεται  στο ευρύτερο  κοινό πέρα  των  πελατών  που  εξοφλούν  λογαριασμούς  ΔΕΗ. Το φυλλάδιο αυτό θα είναι η πρώτη  γνωριμία  του  ΣΕΠΠΠ  με  όλους  τους πελάτες  που μπαίνουν στα πρακτορεία  μας. Εκεί  θα  αναφέρουμε  την δραστηριότητα του ΣΕΠΠΠ και  μελλοντικά για τις  υπόλοιπες  δυνατότητες που θα  παρέχει ο ΣΕΠΠΠ στο κοινό. Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτό προτείνω  η  παραγγελία των διαφημιστικών  φυλλαδίων  να  γίνει  μαζικά  από  το  ΣΕΠΠΠ    για  να 
πετύχουμε  καλλίτερη  τιμή  .  Βέβαια  το  κόστος  θα  επιβαρύνει  όλους τους  συνεταιριστές  αναλογικά . Αφού  κοστολογηθεί  η  δαπάνη  να  γίνει κατάθεση  από  τον  κάθε να μας στο λογαριασμό του ΣΕΠΠΠ για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο ταμείο. Σε  περίπτωση  που  δε  συμφωνηθεί  κάτι ανάλογο  μπορώ  προσωπικά  να εκδώσω  διαφημιστικά  φυλλάδια  με  το  όνομα  του  ΣΕΠΠΠ  και  να  τα μοιράζω  στους  πελάτες  μου;
Ευχαριστώ  για  την  υπομονή να  με  ακούσεις
Είμαι  πάντα  στη  διάθεση  του  Δ.Σ  για  ότι  χρειαστεί


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το e-mail δεν το έλαβα ακόμη. Να χρησιμοποιείτε τα e-mail που έχετε δηλώσει στον Σ.Ε.Π.Π.Π.. Για το φυλλάδιο θα πρέπει να κάνουμε πρώτα έρευνα κόστους εκτύπωσης και αποστολής στα μέλη μας. Θα το εξετάσει γρήγορα το Δ.Σ. Εσύ φυσικά μπορείς να βγάλεις τα προσωπικά σου φυλλάδια, αλλά πρώτα πρέπει να μας στείλεις δείγμα για έγκριση. Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. προς το παρόν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Δ.Ε.Η. και Ε.Τ.Ε. να γράφουν στα δικά τους έντυπα για τις υπηρεσίες του Σ.Ε.Π.Π.Π. Είναι κι αυτό μια πολύ καλή προβολή και μάλιστα δωρεάν.
 

 
Σε πετυχημένη γελοιογραφία της εποχής, περιγράφεται η «Η Ελλάς δια μέσου των αιώνων». Από τα περίφημα «Μολών λαβέ» και «Ελευθερία ή Θάνατος» καταλήγει δυστυχώς στο «Ότι έχετε ευχαρίστηση». Ο αγώνας μας στον Σ.Ε.Π.Π.Π. γίνεται για να ανατραπεί κι αυτή η εξέλιξη, τουλάχιστον για τα μέλη μας. Να μην αφορά εμάς αλλά αυτούς που προσκυνούν το σύνθημα: «?σε τους κουτούς να τρέξουν πρώτοι, να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα». Το φίδι να είναι σίγουροι ότι θα το βγάλουμε. Αλλά επειδή εμάς θα μας φοβάται, όταν βγει θα ψάξει άλλους να τσιμπήσει. Επιτέλους στον Συνεταιρισμό οι πρωτοπόροι θα έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτούς που κρύβονται. Όχι όπως στον συνδικαλισμό που απεργούν οι μισοί και καρπούνται τους αγώνες τους και οι υπόλοιποι.