Πρώτη απόπειρα συλλογικής απόφασης

Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2010 12:04

 
Φίλοι Συνεταιριστές.
Κάθε μέρα που περνά μας φέρνει και πιο κοντά στο όνειρό μας. Η στιγμή έφτασε. Αυτή την εβδομάδα.θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.Π.Π.: α) η ατομική σύμβαση του Συνεταιρισμού με τα Μέλη του, για την είσπραξη λογαριασμών καταναλωτών Δ.Ε.Η. β) οδηγίες για τη συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα και γ) κατάλογος με τα οικονομικότερα μοντέλα αναγνωστών κωδικών σήμανσης (barcode readers) που πρέπει να εφοδιαστούν οι συνεταιριστές από την αγορά, αν ήδη δεν διαθέτουν τέτοιους.

Οι συνεταιριστές που επιθυμούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα θα εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα τρία (3) αντίγραφα των ατομικών συμβάσεων, θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, θα υπογράψουν στο τέλος κάθε αντιγράφου και θα μονογράψουν όλες τις σελίδες, για να τα στείλουν στην έδρα της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. (Μάρνη 56 – Τ.Κ. 10437 ΑΘΗΝΑ). Θα ενημερώνεται άμεσα η Γραμματεία της Ομοσπονδίας που θα εκδίδει βεβαίωση ότι για τον συνεταιριστή «Δεν εκκρεμεί υποχρέωση του στην Π.Ο.Ε.Π.Π.Π., από την εξόφληση λογαριασμών Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε., μέσω σύμβασης του με την Ομοσπονδία». 

Μετά την υπογραφή της κάθε Σύμβασης και από τον Σ.Ε.Π.Π.Π., αυτές θα επιστρέφονται στους συνεταιριστές μαζί με έναν κωδικό που είναι μυστικός για τον καθένα, απαραίτητος για τις Τραπεζικές συναλλαγές αλλά και για την εγκατάσταση του λογισμικού εξόφλησης, στο P.C. του πρακτορείου. Επιπλέον ο φάκελος θα περιέχει αντίγραφα των Υπουργικών Αποφάσεων για το φορολογικό μας καθεστώς και το αυτοκόλλητο σήμα που θα τοποθετείται στη βιτρίνα του καταστήματος για την ενημέρωση των καταναλωτών ότι στο συγκεκριμένο πρακτορείο γίνεται «Ηλεκτρονική εξόφληση λογαριασμών Δ.Ε.Η. σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα», ώστε να ξεχωρίζουμε από τα πρακτορεία που εξοφλούν μέσω σύμβασης με την Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να δεχτούν φορολογικούς ελέγχους.  

Εν τω μεταξύ, μόλις λάβουν ο καθένας προσωπική ειδοποίηση στο e-mail τους, ένας – ένας οι Συνεταιριστές θα επισκέπτονται το υποκατάστημα της Εθνικής που επιλέγουν, για το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού συναλλαγών με τον Σ.Ε.Π.Π.Π..

Η ολοκλήρωση των ανωτέρω σημαίνει έναρξη της δραστηριότητας και το μόνο που θα απομένει είναι η παράδοση των παλαιών σφραγίδων στη Δ.Ε.Η., για όσους έχουν τέτοιες. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη εξόφληση και με σφραγίδα και μέσω του Σ.Ε.Π.Π.Π..

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που η ελληνική αγορά θα υποδεχτεί το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην επικράτεια. Έφτασε όμως και η ώρα της πρώτης δοκιμασίας. Η πρώτη απόφαση που καλούμαστε να καταλήξουμε συλλογικά είναι η τιμολόγηση της υπηρεσίας μας. Η σύμβαση μας με τη Δ.Ε.Η. προβλέπει δικαίωμα είσπραξης από τον πελάτη, μέχρι 0,80 ευρώ ανά συναλλαγή.

Σήμερα εκτός των ταμείων της Δ.Ε.Η. που συνεχώς μειώνονται μέχρι να κλείσουν, όπως και όλα τα σημεία που εξοφλούν με σφραγίδα, οι καταναλωτές εξυπηρετούνται στα γκισέ των Τραπεζών (μέχρι 1,20 ευρώ ανά συναλλαγή), στις αυτόματες μηχανές των Τραπεζών (από 0,30 ευρώ), με web banking (χωρίς χρέωση), στα Ταχυδρομεία των αστικών περιοχών (0,75 ευρώ) αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών (δωρεάν, αφού τους αμείβει η Δ.Ε.Η., με αμοιβή που θα διεκδικήσουμε άμεσα κι εμείς για τα ίδια σημεία) και τέλος σε ιδιωτικά δίκτυα ανταγωνιστικά του Σ.Ε.Π.Π.Π. (0,75 ευρώ ανά συναλλαγή). Βέβαια τελευταία εμφανίζονται και Super Markets που εξυπηρετούν το κοινό τους δωρεάν, εκμεταλλευόμενοι απλώς τη διακίνηση των μετρητών της ΔΕΗ για μερικές μέρες με κατάθεση ανάλογων εγγυητικών (φτηνός δανεισμός ρευστού). Ας αποφασίσει γι’ αυτούς η επιτροπή ανταγωνισμού, στην οποία θα προσφύγουμε. Γιατί το δημόσιο χάνει έσοδα (φόρους), τους οποίους πρέπει να καταβάλουν ακόμη κι αν δεν εισπράττουν αντίτιμο (κερδίζουν όμως έμμεσα, αφού εκμεταλλευόμενοι αυτή την υπηρεσία, μπορούν και πωλούν ίσως τα υπόλοιπα προϊόντα τους με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους).

Τα πλεονεκτήματα του Σ.Ε.Π.Π.Π. έναντι των ανταγωνιστών μας:  

Τα καταστήματα μας υπάρχουν παντού, κυρίως μακριά από τα αστικά κέντρα που αναπτύσσονται οι ανταγωνιστές μας. Γι’ αυτό και δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα η κόντρα γνωστών αθηναίων συνδικαλιστών στον Σ.Ε.Π.Π.Π.. (Στους περίπου 100 Αθηναίους που είναι ήδη νέα μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π., ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν εγγράφτηκε. Δεν πιστεύω πως στενοχωρηθήκαμε.)    

Λειτουργούμε κάθε μέρα και κάθε ώρα, όταν τα καταστήματα των ανταγωνιστών μας είναι κλειστά.

Δεν υπάρχουν ουρές στα ταμεία μας.

Δεν υποχρεώνουμε το κοινό μας να αντιμετωπίζει πολύπλοκες αυτόματες μηχανές και να διαβάζει μια ώρα οδηγίες χρήσης.

Μπαίνει εύκολα στα πρακτορεία, με τα ρούχα της δουλειάς και του νοικοκυριού.

Είμαστε συνηθισμένοι να εξηγούμε και να εξυπηρετούμε και, όταν το κοινό ζητά τη βοήθεια μας, δεν αδιαφορούμε κορδωμένοι σαν υπάλληλοι δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας.  

Οι αντίπαλοι μας μπορούν να μας ανταγωνιστούν μόνο με δραστική μείωση του κόστους της υπηρεσίας τους. Αλλά φτάνει αυτό, να μας κάνει ζημιά; Θα μπει κανείς στην ουρά του Super Market να αγοράσει ένα μικρό μπουκάλι νερό να ξεδιψάσει ή θα προτιμήσει να το αγοράσει εύκολα -αν και με 50 λεπτά- από το πρώτο περίπτερο που θα βρεις μπροστά σου; Και το νερό το πίνει σχεδόν κάθε μέρα. Τον λογαριασμό τον πληρώνει κάθε 2 μήνες. Πόσο θα το σκεφτεί;

Η διαδικασία για το κοινό μέσω Τραπεζών είναι πολύπλοκη και αποτρεπτική. Μόνο οι ιδιωτικές εταιρίες είσπραξης λογαριασμών είναι ανταγωνιστικές σε μας. Την υπηρεσία τους αυτή την έχουν κοστολογήσει με 0,75 ευρώ για τον καταναλωτή.

Τον συνεργάτη τους της λιανικής τον αμείβουν με 0,50 ευρώ ανά συναλλαγή. Και 12 λεπτά καταθέτουν για ΦΠΑ, ενώ κρατούν τα υπόλοιπα 13 λεπτά ως επιχειρηματικό έσοδο. Αυτά τα 15 λεπτά πρέπει να κρατά και ο Σ.Ε.Π.Π.Π. τουλάχιστον στην αρχή, που τα έξοδα του για τη φάση εισαγωγής θα είναι αυξημένα, επειδή επιμερίζονται σε 300 μόνο μέλη, αντί των 1.000 που είναι ο τελικός μας στόχος. Διοικητικές υπηρεσίες, λογιστήρια, ενοίκια κλπ θα επιβαρύνουν στην αρχή εμάς τους πρώτους. Σκεφτείτε πως η μηχανογράφηση κοστίζει το ίδιο, είτε εισπράττουμε μόνο λογαριασμούς Δ.Ε.Η. είτε σε αυτούς προστεθούν και οι αντίστοιχοι του ΟΤΕ. Γι’ αυτό και τα 300 πρώτα μέλη, για μια ολόκληρη χρονιά μέχρι την επόμενη Γ.Σ., θα έχουν αυξημένες εξουσίες. Αυτοί θα καθορίσουν μέχρι και το με ποιες προϋποθέσεις θα εγγραφούν οι υπόλοιποι 700. Αυτοί θα κρίνουν και τη τιμή της συνεταιριστικής μερίδας για τους επόμενους, ανάλογα με την υπεραξία που θα εκτιμήσουν οι οικονομικές υπηρεσίες μας και θα εγκρίνουν οι ορκωτοί λογιστές. Η αύξηση της αξίας των μερίδων τους, θα είναι και το κέρδος όσων αγόρασαν τώρα από 2-5 συμμετοχές, αν και μόνο μία ήταν επαρκής.   

Από το ποσό που θα παρακρατεί ο Σ.Ε.Π.Π.Π. θα πληρώνονται τα έξοδα του Συνεταιρισμού και όσα μένουν αδιάθετα θα επιστρέφονται στο τέλος της χρονιάς στα μέλη του, στο καθένα ανάλογα με αυτά που του κρατήθηκαν. Θα είναι ίσως ένας τρόπος για συγκεντρωτική ετήσια καταβολή, που θα πιάνει τόπο.

Σήμερα οι πράκτορες, που έχουν συμβληθεί με την ΠΟΕΠΠΠ, εισπράττουν μέχρι 30 λεπτά ανά λογαριασμό, ενώ πάρα πολλοί καταναλωτές δεν παίρνουν τα ρέστα των 20 λεπτών από τα 50 λεπτά που αφήνουν. Τα 30 λεπτά επιβαρύνονται με ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, κόστος λογιστή για τα βιβλία, αγορά και χρήση ταμειακών μηχανών, περαίωση 5ετίας, εργασία καταγραφής των αποκομμάτων και κατάθεσης στα ταμεία της ΔΕΗ και κυρίως με την υποχρέωση καταβολής των επισφαλών απαιτήσεων της Δ.Ε.Η. από τους αφερέγγυους, που ήταν και ο πρώτος λόγος δημιουργίας του Συνεταιρισμού.

Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. μπορεί να αφήνει στον συνεταιριστή ακόμη και 60-65 λεπτά ανά συναλλαγή, τα οποία θα είναι παντελώς απαλλαγμένα από όλα τα προηγούμενα. Και στον Συνεταιρισμό θα μένουν τα υπόλοιπα για το κόστος διαχείρισης και οργάνωσης. Αν μάλιστα μένουν 20 λεπτά ανά συναλλαγή, τότε και πολύ περισσότερα θα είναι τα όσα θα εισπράττουν στο τέλος του χρόνου τα μέλη του (κάτι σαν ετήσιο μπόνους) αλλά και μεγαλύτερα κεφάλαια θα διαχειρίζεται ο Σ.Ε.Π.Π.Π. για να δυναμώνει η επιχειρηματική του υπόσταση στην αγορά.

Κάποια μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Π.Π. εισηγούνται να εισπράττουμε λιγότερα από 60 λεπτά από τον καταναλωτή (π.χ. 40 ο συνεταιριστής, 10 ο Σ.Ε.Π.Π.Π.), ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι όλων των υπολοίπων, εκτός φυσικά αυτών που παρέχουν την υπηρεσία δωρεάν. Αυτό θα μας φέρει πολλαπλάσιες συναλλαγές, που θα καλύψουν τη διαφορά της μέγιστης αμοιβής που δικαιούμαστε αλλά θα κάνουν και την υπηρεσία μας πολύ πιο αποδεκτή από το κοινό.

ʼλλοι πάλι προτείνουν ως αντίτιμο τα 75 λεπτά (60 ο συνεταιριστής και 15 λεπτά ο Σ.Ε.Π.Π.Π.) όσο δηλαδή χρεώνουν το κοινό και οι ιδιώτες ανταγωνιστές μας, όμως σε αυτές ο «πράκτορας» τους παίρνει μόνο 50 λεπτά.

Τέλος υπάρχει και η άποψη, ότι κανείς δεν πρόκειται να υπολογίσει το κόκκινο κέρμα των 5 λεπτών και είτε 75 είτε 80, δεν κάνει καμιά διαφορά. Απεναντίας θα περισσεύουν 5 λεπτά επιπλέον για το ετήσιο μέρισμα, που αν όλα πάνε καλά, αυτά τα 5 λεπτά σε 3-4 χρόνια υπολογίζεται να αυξάνουν τα κέρδη των Συνεταιριστών κατά 2,5 ολόκληρα εκατομμύρια. Κυρίως όμως στηρίζουν το επιχείρημα τους στα αποτελέσματα έρευνας ότι ο Έλληνας δεν αφήνει ποτέ φιλοδώρημα τα ρέστα που περιέχουν κόκκινο κέρμα (φοβάται ότι προσβάλει τον αποδέκτη), ενώ το κάνει ευκολότερα με ένα 20λεπτο. Είναι δηλαδή πολύ πιο εύκολο να μην πάρει το 20λεπτο παρά τα δύο κέρματα του 20λεπτου και των 5 λεπτών. Τέλος επιχειρηματολογούν ότι εφόσον οι συνεταιριστές κυρίως είναι κατ’ επάγγελμα πράκτορες ΟΠΑΠ και όλα αυτά γίνονται για την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα μας (θα παίξουν και κάποιο από τα παιχνίδια ΟΠΑΠ όσοι έρχονται για τους λογαριασμούς τους) αυτοί που υπολογίζουν και τα 5 λεπτά, δεν πρόκειται να ακουμπήσουν ποτέ κανέναν από τα δελτία μας. Πάντως σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πως όσοι εξοφλούν ήδη λογαριασμούς με το παλιό σύστημα της ΠΟΕΠΠΠ, είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί σε οιαδήποτε αύξηση της χρέωσης στο καταναλωτή.            

Από τις τρεις αυτές απόψεις, υπάρχει πλειοψηφία της μιας. Αλλά στον Συνεταιρισμό δεν υπολογίζουμε τις στιγμιαίες πλειοψηφίες. Αφού δεν υπήρξε ΟΜΟΦΩΝΗ πρόταση τότε το όλο ζήτημα πρέπει να πάει σε όλα τα μέλη του και εσείς θα αποφασίσετε. 

Το μήνυμα αυτό θα πάει σε όλα τα μέλη, που λειτουργούν τα e-mail τους. Και αυτοί καλούνται να απαντήσουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (13/1) το πόσο προτείνουν να είναι η τελική χρέωση, πόσο θα κρατούν οι ίδιοι και πόσα θα πηγαίνουν στο Σ.Ε.Π.Π.Π. για τα κόστος διαχείρισης και το μέρισμα. Π.χ. 50-40-10 ή 60-45-15, 75-60-15, 80-65-15, 80-60-20 και όποιον άλλον συνδυασμό επιλέγουν, έχοντας φυσικά το δικαίωμα να καταθέτουν και τα επιχειρήματα για την επιλογή τους. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ e-mail σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει τη δραστηριότητα εξόφλησης λογαριασμών Δ.Ε.Η. μέσω του Σ.Ε.Π.Π.Π. και το πρακτορείο του δεν θα συμπεριληφθεί στο παράρτημα της Σύμβασης με την εταιρία Ηλεκτρισμού, που θα αποσταλεί την Παρασκευή 15/1/2009.

Γιατί αυτό είναι το καινούργιο που φέρνει ο Σ.Ε.Π.Π.Π.. Όχι μόνο ότι όλοι έχουν δικαίωμα να ομιλούν αλλά αυτό είναι υποχρέωση τους. Οι υπόλοιποι ανήκουν στους μοιρολάτρες. Εμείς παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Π.Π.
ΚΙΜΩΝ ΚΛΩΝΑΡΗΣ