Η λύση του ΣΕΠΠΠ για τις επιθέσεις στα Πρακτορεία

Δευτέρα, 21 Δεκέμβριος 2009 16:09

 
Ακούμε όλο και πιο συχνά για το πρόβλημα των ληστειών και της ασφάλισης των εισπράξεων.

Την τελευταία τριετία, στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε απομακρυσμένες υποβαθμισμένες περιοχές τους, έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα εγκληματικών επιθέσεων
με στόχο τις εισπράξεις πρακτορείων των περιοχών αυτών. Είτε από κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου είτε από απελπισμένους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Οι πράκτορες υπερασπιζόμενοι τα χρήματα της ΟΠΑΠ, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδώσουν στην εταιρία, έχουν επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο (αλλά και έχουν χάσει) τη ζωή τους. Οι επιθέσεις αυτές συνήθως λαμβάνουν χώρα τις βραδινές ώρες και λίγο πριν το κλείσιμο των καταστημάτων. Η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. έχει απαιτήσει από την ΟΠΑΠ την ασφάλιση των εισπράξεων, ώστε οι πράκτορες να μην κινδυνεύουν, από απελπισία, υπερασπιζόμενοι ξένα χρήματα. Η ΟΠΑΠ δεν αρνήθηκε κατ’ αρχήν αυτή την ασφάλιση αλλά οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με 2 κάμερες (η μία προς το ταμείο και η άλλη στραμμένη στους προσερχόμενους στον πάγκο εξυπηρέτησης), σύστημα συναγερμού, χρηματοκιβώτιο, πλέγμα προστασίας για την προθήκη του καταστήματος μετά το πέρας της λειτουργίας του κλπ. Η διαπραγμάτευση ΟΠΑΠ – Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. διακόπηκε σε αυτό το σημείο, λόγω της πρόωρης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και της αναμενόμενης αντικατάστασης της Διοίκησης της Εταιρίας.

Η ΟΠΑΠ έχει εξαγγείλει πως μέχρι τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου στη Ν. Αφρική (Ιούνιος 2010) θα προσφέρει το εσφαλμένα ονομαζόμενο Livebetting (αντί του σωστού in running betting) που απαιτεί συνεχείς συναλλαγές των παικτών κατά τη διάρκεια εξέλιξης των αγώνων. Όμως οι περισσότεροι αγώνες εμπορικού ενδιαφέροντος για το νέο αυτό στοίχημα διεξάγονται βραδινές ώρες και άρα το πρόβλημα των εγκληματικών επιθέσεων ίσως επιδεινωθεί.

Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. προσανατολίζεται σε δύο λύσεις, χωρίς η μία να αποκλείει την άλλη. Είτε η ΟΠΑΠ αναλάβει το κόστος ασφάλισης των εισπράξεων είτε όχι, ο Σ.Ε.Π.Π.Π. θα αγοράσει για τα μέλη του, χρησιμοποιώντας κάποιο Τραπεζικό προϊόν επιδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτούν οι ασφαλιστικές και θα τον χορηγήσει στα καταστήματα του. Στη συνέχεια, αν η ΟΠΑΠ δεν αναλάβει την ασφάλιση, θα προχωρήσει και σε ομαδική ασφάλιση των μελών του. Πέραν όμως από αυτό εξετάζεται και μια ακόμη πιο ενδεδειγμένη περίπτωση.

Υπάρχουν στην ελληνική αγορά κατασκευαστές τερματικών αυτόματης εξυπηρέτησης του κοινού, όπως τα ΑΤΜ των Τραπεζών, χωρίς όμως δικαίωμα τραπεζικών εργασιών. Τα καταστήματα του Σ.Ε.Π.Π.Π. χρειάζονται ένα τερματικό με τις εξής δυνατότητες:

(a)    κατάθεση χαρτονομισμάτων και κερμάτων χωρίς φάκελο
(b)    κατάθεση και καταμέτρηση μεγάλου αριθμού χαρτονομισμάτων με μια κίνηση (50 τη φορά)
(c)    έλεγχος πλαστών χαρτονομισμάτων
(d)    κατάθεση, χωρίς καταμέτρηση, από ειδική υποδοχή μεγάλου όγκου χαρτονομισμάτων προς φύλαξη, σε επείγουσες περιπτώσεις
(e)    λειτουργία χρονοκαθυστέρησης στο άνοιγμα του χώρου φύλαξης των χρημάτων
(f)    βαριά και ισχυρή κατασκευή του τερματικού, για να αποτρέπεται η κλοπή του  
(g)    ηλεκτρονικό αναγνώστη barcode 
(h)    λειτουργία online εξόφλησης λογαριασμών καταναλωτών ή συνδρομητών οργανισμών και επιχειρήσεων που διαθέτουν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες του άρθρου 12 παρ. 16β΄ του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) ή άλλες συναφείς υπηρεσίες (ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου, τηλεόρασης μέσω συνδρομητικών καναλιών κλπ.) 
(i)    επιστροφή του υπολοίπου της συναλλαγής (κατάθεση μείον οφειλή) ως και σε κέρματα 2 ειδών
(j)    online σύνδεση με Σ.Ε.Π.Π.Π. και αναμονή σύνδεσης με ΟΠΑΠ και το Τραπεζικό σύστημα
(k)    σύνδεση με εκτυπωτικά μηχανήματα εισιτηρίων συγκοινωνιακών μέσων, αθλητικών και καλλιτεχνικών γεγονότων και συναφή.

Το τερματικό αυτό μας δίνει την ευχέρεια για τα ακόλουθα.

Όλες οι εισπράξεις τυχηρών παιγνίων και πριν ξεπεράσουν ένα όριο, π.χ. 300 ΕΥΡΩ, κατατίθενται περιοδικά στο τερματικό, που λειτουργεί ως χρηματοκιβώτιο και μάλιστα με έλεγχο γνησιότητας των χαρτονομισμάτων. Παρέχει μάλιστα και την πρόσθετη δυνατότητα, σε έκτακτη ανάγκη, να υποδέχεται ολόκληρο το ταμείο προς φύλαξη με μια κίνηση (από μεγάλη σχισμή), ενώ ο χρονοδιακόπτης αποθαρρύνει τους κακοποιούς. Σε πρώτη φάση το τερματικό συνδέεται με το μηχανογραφικό του Σ.Ε.Π.Π.Π. αλλά και της ΟΠΑΠ. Αν εμφανιστεί τυχερό δελτίο προς πληρωμή άνω των 300 ΕΥΡΩ, που υπάρχουν στο ταμείο του πρακτορείου, τότε πρώτα εξαργυρώνεται το δελτίο στην CORONIS και μετά το τερματικό του Σ.Ε.Π.Π.Π. «διαβάζει» το barcode του δελτίου, ενημερώνει το μηχανογραφικό της ΟΠΑΠ και παίρνει την πληροφορία για το ποσό προς απόδοση. Περνά την πληροφορία στο μηχανογραφικό του Σ.Ε.Π.Π.Π. που δίνει την εντολή στο τερματικό να αποδώσει το κέρδος. Επειδή το τερματικό πληρώνει μέχρι και σε κέρματα. Αυτός είναι και ο λόγος που το κοινό μπορεί να αποδεχτεί εύκολα τη χρήση των τερματικών και για την εξόφληση των λογαριασμών του Σ.Ε.Π.Π.Π.. Γιατί τα ΑΤΜ των Τραπεζών κρατούν όλο το χαρτονόμισμα, ενώ αυτό δίνει ρέστα. Έτσι η εξόφληση στο τερματικό γίνεται χωρίς την απασχόληση του πράκτορα και περιορίζει το ρίσκο της συσσώρευσης και αυτών των χρημάτων στα ταμεία των πρακτορείων. 

Η αγορά των τερματικών μπορεί να γίνει μέσω leasing με συνεργαζόμενη Τράπεζα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιδότησης της επένδυσης από ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι και στο 60% αλλά και συμμετοχής της ΟΠΑΠ στο κόστος, εφόσον εξυπηρετούνται οι πωλήσεις της και ασφαλίζονται οι εισπράξεις της. Αν μάλιστα τα τερματικά χρησιμοποιηθούν και ως ΑΤΜ από κάποια Τράπεζα, που θα θελήσει να κυριαρχήσει στην αγορά συνεργαζόμενη με το μεγάλο δίκτυο του Σ.Ε.Π.Π.Π., τότε φυσικά θα αναλάβει και το υπόλοιπο κόστος της επένδυσης, πέρα από την αμοιβή επί των εργασιών που θα μας καταβάλει. Αυτός είναι ο τρόπος που σχεδιάζει το μέλλον του ο Σ.Ε.Π.Π.Π. 

Και με τα συγκεκριμένα τερματικά προστίθεται η δυνατότητα στον Σ.Ε.Π.Π.Π. να πωλεί τυπωμένα πανομοιότυπα κάθε μορφής εισιτηρίων ή σημάτων πληρωμής τελών, ασφαλίστρων κλπ. Μετά τις αεροπορικές εταιρίες, ακόμη και τα ΚΤΕΛ και οι Ναυτιλιακές ακολουθούν το παράδειγμα και σχεδιάζουν να κλείσουν τα ταμεία τους για εξοικονόμηση μισθών. Αλλά και κάθε άλλης χρήσης εισιτήρια (θεαμάτων κλπ) είναι δυνατόν να πωλούνται στα καταστήματα μας. Κυρίως, όμως, εισιτήρια αθλητικών συναντήσεων, αφού αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για το υφυπουργείο Αθλητισμού να εφαρμόσει τον νόμο περί καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα. Δηλαδή η έκδοση εισιτηρίων με ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων του φιλάθλου. Κι αν τα εισιτήρια των γηπέδων δεν πωλούνται στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πως άραγε αλλιώς μπορούν να διατεθούν στο κοινό;

Σκεφτείτε όμως και κάτι άλλο. Στη touchscreen οθόνη του τερματικού εμφανίζεται ερωτηματολόγιο ενδιαφερόμενης εταιρίας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία της. Οι πελάτες μας με απλές κινήσεις απαντούν αγγίζοντας τις απαντήσεις της επιλογής τους, για να κερδίσουν δώρα της εταιρίας. Ο πράκτορας το μόνο που κάνει είναι να κρατά αρχείο με τα στοιχεία αυτών που απάντησαν. Έτοιμο το γκάλοπ. Ξέρετε πόσο στοιχίζει μια έρευνα, μια σφυγμομέτρηση σήμερα; Και μάλιστα σε δείγμα μόνο 1.000 – 2.000 ατόμων ενώ, σε μας, πέντε να απαντήσουν σε κάθε πρακτορείο νάτο το δείγμα των 5.000 ατόμων. Κάθε ηλικίας. Κάθε φύλου. Κάθε επαγγέλματος. Γιατί σε μας έρχονται όλοι. Κι αυτό είναι το ανεκτίμητο κεφάλαιο του δικτύου μας. Οι εταιρίες θα παίρνουν τις απαντήσεις μέσα σε ένα πρωϊνό και όχι μετά από 24ωρα. Και θα είναι και μηχανογραφημένες, έτοιμες για επεξεργασία. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει τα νέα μέτρα και το ίδιο βράδυ στα δελτία ειδήσεων θα ακούει τις αντιδράσεις του κόσμου. Και θα είμαστε και οι φθηνότεροι στην αγορά. Οι πελάτες μας θα διασκεδάζουν με τα δώρα των απαντήσεων και μεις θα καλύπτουμε το ενοίκιο …καθήμενοι! 
Ανοίγεται μπροστά μας πολύ μεγάλο πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων για τον Σ.Ε.Π.Π.Π.